• 2

Kinezi ulažu još 200 miliona dolara u RTB Bor

Žele da prerađuju 200.000 tona sirovine godišnje

 • 2

Kineska rudarska kompanija "Ziđin", koja je sa 63 odsto vlasništva većinski vlasnik u bivšem RTB "Bor", investiraće 200 miliona dolara u obnovu, doradu i izgradnju metalurških pogona.

Prema pisanju "Novosti", Kinezi žele da najpre najsavremenijim tehnološkim metodama prošire kapacitet borske topionice.

Naime, "Ziđin" želi da se ovaj borski metalurški agregat, u kome se topi koncentrat bakra, sa sadašnjih 80.000 tona godišnje preuredi tako da u njemu posle ugrađivanja nove opreme može da se preradi čak 200.000 tona te sirovine godišnje.

Razlog za ovu investiciju je, navode, to što su Kinezi već uvećali proizvodnju bakra do te mere da su im sadašnji metalurški kapaciteti postali premali.

Zato se očekuje i proširenje Rudnika bakra "Majdanpek", kao i otvaranje novih rudnika iz nekadašnjeg RTB.

Ziđin takođe, navode, uveliko radi na otvaranju gornjeg dela podzemnog ležišta bakra i zlata "Čukaru peki", tako da se predviđa da će se u roku od pet godina tamo proizvoditi do 200.000 tona bakra.

Deo novca "Ziđin" planira da investira, dodaju, u izgradnju nove, najsavremenije fabrike sumporne kiseline.

Konačno, "Ziđin" želi i da sruši postojeću Elektrolizu, pogon u kome se obavlja finalna faza dobijanja bakra čistoće 99,99 procenata, i koji je sa radom počeo pre više od pola veka, a plan je, navodi list, da se napravi novi, najsavremeniji pogon.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivan

  2. avgust 2019 | 20:32

  Jadna nasa zemlja kad drugi crpe bogatstva Srbije, Rusi prokopase Vojvodinu za naftom Kinezi ostatak Srbije! Kad se iscedi sundjer on se baci!

  13
  2

  Podelite komentar