• 0
 ≫ 

Od početka godine osnovano više privrednih društava nego prošle godine, više i obrisano iz registra

 ≫ 

Od ukupnog broja osnovanih, elektronski se registrovalo 4,8% subjekata, dok su ostali podneli dokumentaciju za registraciju "u papiru"

  • 0

U prvih sedam meseci ove godine osnovano je 27.339 privrednih subjekata, i to 5.468 privrednih društava i 21.871 preduzetnik. Tako je ove godine osnovano za 3,2% više društava (5,296) i za 0,5% preduzetnika manje (21.987) u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Od ukupnog broja osnovanih, elektronski se registrovalo 4,8% subjekata, dok su ostali podneli dokumentaciju za registraciju "u papiru".

Najviše privrednih društava osnovano je aprila, kada je registrovano 873 društva. Prema delatnosti, najviše je registrovano privrednih društava za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, drumski prevoz tereta i računarsko programiranje.

frizerski salon

Među pokrenutim poslovima, mnogo je frizerskih salona, foto: pixabay.com

JUN MESEC ZA OTPOČINJANJE POSLA

Najviše preduzetnika osnovano je juna (3.704), a prema delatnosti najviše je preduzetnika registrovanih za računarsko programiranje, restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, usluge pripremanja i posluživanja pića i drumski prevoz tereta.

Za prvih sedam meseci obrisano je 15.492 privredna subjekta, odnosno 2.139 privrednih društava i 13.353 preduzetnika, ili za 38% više društava (1.548) i za 2,4% preduzetnika više (13.043) nego u istom periodu lane.

PRINUDNA LIKVIDACIJA

Porast broja obrisanih društava je posledica prinudne likvidacije, koja je sprovedena po službenoj dužnosti nad privrednim društvima koja nisu podnosila finansijske izveštaje dve uzastopne godine koje su prethodile 2017. godini, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

NAJVIŠE "OBRISANIH" U MAJU

Najviše privrednih društava obrisano je iz registra u maju, kada je ugašeno 554 društva, a među ugašenima, najviše je privrednih društava koja su bila registrovana za obavljanje delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok je među obrisanim preduzetnicima bilo najviše restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kafića i barova, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, taksi prevoznika, frizerskih i kozmetičkih salona.

Od uvođenja eRegistracije osnivanja višečlanog društva sa ograničenom odgovornošću krajem juna ove godine, registrovano je prvo dvočlano društvo Coolishko doo Beograd, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama i prvo tročlano društvo - Bar Metrix iz Zemuna, doo za usluge u poslovanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>