• 6
 ≫ 

Bez posla će ostati 1,2 miliona ljudi širom Evrope ako ne dođe do Bregzit dogovora

 ≫ 

Osim Velike Britanije najteže bi bile pogođene zemlje Beneluksa i Nemačka

  • 6

Nakon ostavke Tereze Mej koja nije bila u stanju da reši problem Bregzita, na mesto premijera Velike Britanije došao je Boris Džonson koji je naciji obećao da će do 31. oktobra izvesti zemlju iz Evropske unije "sa ili bez dogovora". Ukoliko se zaista dogodi takav scenario, to ne bi bio udarac samo za EU. Posledice Bregzita, u ovom drugom slučaju, osećali bi i Britanci, ali "udar na džep" pretrpeli bi i ostali Evropljani pošto bi čak 1,2 miliona radnih mesta širom Starog kontinenta bilo ugašeno.

Velika Britanija bi izgubila oko 500.000 radnih mesta, dok bi taj broj u Nemačkoj dospeo do 300.000, navodi se u studiji koju je inicirala belgiijska vlada, a istraživanje je sproveo Univerzitet u Leuvenu.

Najteže pogođena zemlja bila bi Irska koja bi izgubila više od 50.300 radnih mesta. Identičnu sudbinu pretrpele bi Belgija i Holandija koje bi zajedno ostale bez 115.590 radnih mesta. Belgija bi izgubila 2,35 odsto BDP-a, a u najvećem gubitku, što se Belgije tiče, bila bi bi oblast Flandrija na severu zemlje.

Zemlje kojima se predviđa gubitak između 1 i 1,3 odsto radnih mesta jesu Francuska (141, 320), Nemačka, Poljska, Portugal i Švedska. Nešto manju, ali ne i zanemarljivu štetu pretrpele bi Italija i Španija, dok bi Hrvatska, Grčka, Austrija i baltičke države među najmanje pogođenima.

Sa gubitkom posla suočili bi se oni koji rade u sektoru ugostiteljstva, pošto bi bilo ugašeno 112.000 radnih mesta širom Evrope, a tekstilna industrija bi mogla da izgubi 130.000 radnih mesta, što posebno pogađa Belgiju i Italiju. Naftne i farmaceutske kompanije takođe bi pretrpele značajne gubitke.

Istraživači su uzeli u obzir primenu tarifa Svetske trgovinske organizacije na robu, zatim niz komplikovanih pretpostavki o drugim vrstama tarifa, plus poremećaj uzrokovan lancima snabdevanja. Priznali su, međutim, da u njihovim proračunima postoji mnogo varijabli.

VIDEO: Goli upali na sred sednice parlamenta o Bregzitu! Da to su ekolozi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>