• 1

"Proizvedeno u Nemačkoj" u najvećem rastu od 2017. godine

Porudžbine robe sa etiketom "proizvedeno u Nemačkoj" porasle su u junu za 2,5 odsto u odnosu na prethodni mesec

  • 1

Industrijske porudžbine u Nemačkoj premašile su očekivanja u junu, ali ovaj sektor, kako je saopštilo domaće ministarstvo ekonomije, još uvek nije dostigao prekretnicu.

Porudžbine robe sa etiketom "Proizvedeno u Nemačkoj" porasle su u junu za 2,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najveći rast od avgusta 2017. godine i posledica povećanja tražnje za 8,6 odsto iz zemalja koje ne pripadaju evrozoni.

Ovi podaci su nadmašili prosečnu prognozu ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali rast porudžbina od 0,5 odsto.

Domaće porudžbine su, međutim, pale za 1,0 odsto na mesečnom nivou, a narudžbe iz ostalih članica evrozone su registrovale pad treći mesec zaredom, saopštilo je Ministarstvo.

- Pristojan rast porudžbina u junu je dobra vest, ali nije razlog za trenutno slavlje - ocenio je ekonomista VP banke, Tomas Gicel, i dodao da pad domaćih narudžbi pre ukazuje na recesiju u Nemačkoj.

Očekuje se da će izvozno orijentisana nemačka ekonomija, suočena sa problemima koji proizlaze iz trgovinskih sporova, hlađenja globalne ekonomije i neizvesnosti oko Bregzita, u drugom kvartalu registrovati pad ekonomske aktivnosti, usled krize u proizvodnom sektoru koji čini petinu domaće ekonomije.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qwe

    6. avgust 2019 | 22:28

    Pa kako, majku mu, neki dan pišete da propade Njemačka, propade EU, recesija, kriza, siromaštvo, ovo, ono i da Srbija u zlatnom dobu? Kako, kome vjerovati?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>