• 0

Rađa se novi medijski gigant u Americi: 263 izdanja dnevnih novina u 47 država

Medijska kuća Gannett, vlasnik dnevnog lista USA Today, prodata za 1,4 milijarde dolara

  • 0

Američka kompanija New Media Investment Group kupuje medijsku kuću Gannett, vlasnika dnevnog lista USA Today, za 1,4 milijarde dolara, čime će nastati najveća novinska kompanija u SAD, izveštava Rojters.

Suočen sa padom prihoda od štampanih izdanja, Gannet je u poslednjih nekoliko godina uložio milione dolara kako bi povećao svoje digitalno prisustvo. Prodaja, međutim, još uvek nije porasla.

Dve kompanije očekuju da će ovim spajanjem smanjiti troškove za 275-300 miliona dolara godišnje i kažu da će zajedno imati 263 dnevna lista u 47 država.

New Media i Gannett su po tiražu najveći vlasnici dnevnih štampanih izdanja u SAD, prema podacima agencije Statista.

New Media, odnosno njihova kompanija-ćerka Gatehouse Media, izdaje 144 dnevna lista, a Gannett, čije se dnevne novine USA Today štampaju u 750.000 primeraka dnevno, takođe je vlasnik niza lokalnih novina počev od El Paso Times-a u Teksasu do gradskih izdanja Detroit Free Preš i Register-Guard u Judžinu, u državi Oregon.

Oko 25 odsto prihoda kombinovane kompanije poticaće od digitalnih izdanja, rekao je glavni izvršni direktor New Media, Majkl Rid na konferenciji.

Nakon završetka spajanja, koje se očekuje u drugoj polovini 2019. godine, New Media će imati oko 50,5 procenata udela u kombinovanoj kompaniji, na čijem će čelu biti Rid. NJegova izdavačka kuća, Gatehouse Media, ubuduće će poslovati pod brendom Gannett, koji ima dužu tradiciju.

Akcionari Gannett-a će dobiti 6,25 dolara u gotovini i 0,5427 akcija New Media grupe za svaku akciju koju poseduju, što zajedno iznosi 12,06 dolara i predstavlja premiju od 12,2 odsto u odnosu na cenu Gannett-ove akcije na zatvaranju berze u petak, dodaje Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>