• 7
 ≫ 

9 meseci od uvođenja taksi na KiM: Koliku štetu je Beograd pretrpeo zbog ovog poteza Prištine

 ≫ 

Rasim Ljajić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da Srbija na dnevnoj bazi prati kolika je šteta

  • 7

Od novembra prošle godine, od momenta kada je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije, traju opomene, ubeđivanja i konstatacije da je to neprihvatljivo. Takse su, međutim, i dalje na snazi. Ovih dana navršava se devet meseci od te odluke prištinskih vlasti. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da je od uvođenja taksi isporučeno manje robe na KiM u vrednosti od 280.800.000 evra.

Rasim Ljajić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da Srbija na dnevnoj bazi prati kolika je šteta.

- Od 21. novembra, od kada su takse uvedene, do 8. avgusta je manje robe isporučeno na KiM za 280,8 miliona evra. To znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra. Prema tome ogromna je šteta u finansijskom smislu. Mi svi zaboravljamo da je to u odnosu na period kada nije bilo taksi i kada smo u celoj godini izvezli robu za 440 miliona evra. Procene su za ovu godinu da to može da ide preko 500 miliona evra i to bi se svakako i realizovalo - naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, procenjuje se kolika će šteta biti u pogledu rasta BDP-a.

Kina, Rasim Ljajić

Foto: Telegraf

- Najgori scenario koji se verovatno neće dogoditi je da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena. Ali, ne verujemo da će se to desiti, jer bi to značilo da niko od privrednika koji izvozi robu na Kosovo ne nađe neka alternativna tržišta. Verujemo da će to biti manje od procenjenih loših 0,8 procenata - naglasio je Ljajić.

Na pitanje da li to znači da očekuje da izvoznici pronađu alternativna tržišta, a ne da se takse ukinu, Ljajić navodi da u ovom trenutku to nije realno.

- Imate ozbiljnu političku krizu na KiM i izbore. Sada se svi utrkuju ko je prvi uveo takse i čija je to ideja bila, jer će se to u kampanji koristiti za ubiranje političkih poena. Čak i oni koji su bili skloni da se ide na neku suspenziju taksi na 120 dana, tvrde da ni posle izbora ne treba ukinuti takse, jer procenjuju da to može da donese neki glas više ukoliko na toj temi istrajavaju - rekao je Ljajić.

Ljajić dodaje da su samo dva faktora realno mogla da utiču na takse.

Kina, Rasim Ljajić

Foto: Telegraf

- SAD i EU, čak i iz EU je to mogla da uradi Nemačka. Sve drugo je to bilo kao da čajem od kamilice lečite rak. Očekivanja od Cefte da to uradi nije bilo realno. Mi nismo bili naivni da u to verujemo. U startu smo rekli da ne očekujemo ništa od Cefte, ali da moramo neku legalnu proceduru da sprovedemo. Čak ni ovi od kojih bi moglo da se očekuje nisu bili efikasni, a drug je pitanje zašto nisu bili efikasni - naveo je Ljajić.

Na pitanje da li je Srbija mogla da utiče kontramerama i kakav bi njihov efekat bio Ljajić je istakao da se sve vreme razmišljalo o tome, ali da je pre svega reč o sudbinama ljudi koji tamo žive.

- Teško je naći meru koja će pogoditi jednu etničku zajednicu, a nije ni dobro da uvodite etnički motivisane mere preme bilo kome. Mislim da je Srbija izgubila u ekonomskom smislu, ali da je politički pobednik. Danas ne možete nikog da nađete u svetu ko bi javno podržao takse. Prema tome da smo mi uveli kontramere mi bismo tu prednost izgubili - kazao je Ljajić.

Lako je, kaže, doneti kotramere i medijski zadovoljiti javnost.

- Međutim, morate voditi račina koga će te kontramere pogoditi sa jedne strane, i sa druge da li će dati neki praktičan rezultat u smisli pritiska da se ove mere koje je Priština uvela ukinu - naveo je Ljajić.

VIDEO: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrka

    11. avgust 2019 | 10:39

    Znači Srbija je Beograd, blago nama

  • Nik

    11. avgust 2019 | 12:36

    Jaka je ovo drzava kad nas jase sacica terorista i jedino sto znamo godinama u nazad da kukamo.Sve sto se desava oko kosova zadnjih godina od nasih politicara cujete samo kuku lele.ajde sad botovi izlupajte minuse zaradite sendvic taj.

  • Pista

    11. avgust 2019 | 10:33

    A sto ne kazes da ta ista roba sada dole ide ilegalno sverc komerc i da je trenutna situacija prava poslastica za pojedine politicare i kriminalce a njih je podosta,i bas vas briga sto drzava gubi bitno da vi sto vodite drzavu dobijate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>