• 42
 ≫ 

Srbija ima manjak radne snage u skoro svim sektorima: Ovo je spisak radnika koji nam najviše fale

 ≫ 

U Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova

  • 42

Srbija se suočava sa deficitom radne snage u svim sektorima, pa ovdašnjim poslodavcima nedostaju kadrovi od vozača, preko personalnih sportskih trenera do inženjera, rekla je predstavnica Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.

Ona za Fonet upozorava da istraživanja i razgovori sa poslodavcima u protekle tri godine ukazuju na to da u Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova. Prema njenim rečima, ne radi se samo o deficitu na tržištu rada, već o nedostatku stručnog kadra.

- Izlaze nam generacije koje tokom formalnog obrazovanja nisu stekle sva potrebna znanja koja su neophodna za obavljanje nekih poslova u privredi - navodi Pavlović i dodaje da više nije reč samo o zanatima za čije školovanje ne postoji interesovanje mladih, već i o inženjerskim pozicijama.

Ona dalje navodi čitav spisak zanimanja i radnih mesta koja poslodavci teško popunjavaju.

- U saobraćaju nam nedostaju vozači, oni su otišli trbuhom za kruhom u inostranstvo gde im je ponuđena mnogo veća zarada nego što naši poslodavci mogu da ponude u Srbiji. U građevinskoj industriji nam nedostaju inženjeri, u informacionoj tehnologiji nam nedostaju programeri i dizajneri - navodi Pavlović.

Deficit nije poštedeo ni sektor sporta i rekreacije.

Personalni trener

Srbiji nedostaju i personalni treneri, Foto-ilustracija: Shutterstock

- Razgovaramo sa poslodavcima koji su u potrazi za personalnim trenerima. Nama su svi personalni treneri u Dubaiju, tamo zarađuju mnogo veći novac nego što mogu da zarade ovde - objašnjava Pavlović.

Ona, ipak, ističe da ovakvu vrstu radne migracije nije moguće sprečiti i zabraniti, pa je mlade ljude, željne iskustva i znanja, potrebno pustiti da ih steknu, ali im nakon toga treba omogućiti uslove da se vrate, nađu adekvatan posao i grade srpsku, a ne neku tuđu ekonomiju.

- To nije pitanje jedne institucije i ministarstva, nego svih institucija i svih politika koje kreiramo u Srbiji - poručila je Pavlović.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nels

    12. avgust 2019 | 08:59

    Tek ce da vam fale radnici,! Ja mozda i ne stignem ali moja deca....ma da idu odavde cim napune 18! U rodjenoj drzavi su manjina, posao nadjes neki za koji se nisi skolovao a placaju 200e ceo mesec rintanje! Porezi idu do50% ne ostaje nam ni za konopče!!! Oko nas siptari, albanci, cigani,migranti,arapi,kinezi....svi nam dobrodosli jer smo mi dusevan narod e ja cu da kazem svojoj deci da zbog te dusevnosti beze odavde da ih ne bi u rodjenoj kuci maltetirali dosljaci! Izgubili smo pravo na zivot u ovoj zemlji! Hrvati nam je.u majku proterani smo kao poslednje suge a ovde na koji god kanal pustim hrvatske serije! A kod njih mi smo zabranjeni bre! I tako...bicemo Beogradski pasaluk i tek ce da vam fale radnici! Kad nas budete tretirali kao ljude a ne stoku i robove i platite onda cete imati radnike! Ovako...ako vam je!!!!!!

  • Kiza

    12. avgust 2019 | 08:31

    Srbija ima dovoljno radne snage ali su plate ponizavajuce a posebna prica je visegodisnje volontiranje i jednostavno ovde se ljudi iskoriscavaju za jako male pare.Ima i vozaca i trenera samo ih platite pa vam nece bezati iz Srbije.

  • Moravac

    12. avgust 2019 | 08:52

    Nije tacno da poslodavci nemogu da daju vecu platu vec maksimalno iskoriscavaju radnika na primer da nemaju nebi vozili skupocene automobile kao kod cmane nego odresite kesu da i radnik moze da zivi i da ostaju u svojoj zemlji a ne da odlaze trbuhom za kruhom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>