• 3
 ≫ 

Beograd među pionirima u Evropi - od januara zabranjuje plastične kese

 ≫ 

Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će zabraniti plastične kese

  • 3

Grad Beograd će od 1. januara 2020. godine zabraniti upotrebu plastičnih kesa, a odluka o tome biće doneta na sednici Skupštine grada Beograda koja će biti održana do kraja avgusta, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Navodeći da je Beograd, izmenama Zakona o glavnom gradu dobio nadležnost da samostalno uredi ovu oblast i da su se stekli uslovi za zabranu upotrebe plastičnih kesa, Vesić je istakao da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti tu odluku i da "treba da budemo ponosni na to".

- Pre više od godinu dana najavio sam, na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca, da od 2020. godine na teritoriji grada Beograda u maloprodajnim objektima neće biti dozvoljeno korišćenje plastičnih kesa. U međuvremenu trgovinski lanci su uveli naplatu korišćenja kesa i ova mera dovela je do smanjenja korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za oko 60 odsto - napisao je Vesić na svom Fesbuk profilu.

On je ukazao na to da je u ovom periodu, 25. marta ove godine guverner Njujorka Endrju Kuomo potpisao zakon kojim će od marta 2020. godine na teritoriji te savezne države biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a da je ovih dana nemačka ministarka ekologije Svenja Šulce najavila da će Savezna Republika Nemačka doneti takvu odluku.

- Evropska unija zabraniće od 2021. godine proizvode za jednokratnu upotrebu od plastike kao što su slamčice, viljuške i noževi, dok je za druge proizvode od plastike ostavljen rok u kome će prestati njihova upotreba - napisao je Vesić.

VIDEO: Kako je momak iz Beograda našao način da u supermarketu dobije kese za džabe

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    12. avgust 2019 | 10:38

    Treba se prvo pobrinuti za smrad u gradu, opste rasulo u saobracaju, nedostatak parkinga, resiti problem kontejnera iz kojih kipi smece... Nemojte glumatati i zabranjivati kese a da predhodno niste resili osnovne zivotne i higijenske probleme ovog grada. Tresla se gora rodio se mis.

  • Podrska

    12. avgust 2019 | 11:00

    Treba sve zabraniti od plastike...flase, kese sva ambalaza od plastike. Zlo za zivotinje, coveka i celu prirodu

  • Istina

    12. avgust 2019 | 10:23

    Nema vise sta da se ceka, zabraniti u celoj Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>