• 4

Alarm je već zazvonio, šokantan preokret na tržištu američkog duga

Prvo loše vesti iz Nemačke, a sada stižu i sa druge strane

  • 4

U Sjedinjenim Američkim Državama se oglasilo ekonomsko alarmno zvono, koje upozorava na moguću recesiju u dolazećem periodu, javlja agencija AP.

Naime, na počeku današnjeg trgovanja na Volstritu došlo je do inverzije, odnosno obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,622 procenta, ispod prinosa na dvogodišnju hartiju koji je iznosio 1,634 odsto.

To je pokazatelj da su investitori izgubili poverenje u stabilnost američke ekonomije, navodi AP i dodaje da je ono što se činilo kao blago otopljavanje u trgovinskim odnosima između SAD i Kine, koje je podstaklo jučerašnji znatan skok berze, brzo zaboravljeno.

Poslednja ovakva inverzija krivulje prinosa zabeležena je u decembru 2005. godine, dve godine uoči recesije u SAD izazvane krizom u američkom finansijskom sektoru.

Kako napominje američka agencija, inverzija poput današnje događala se uoči poslednjih devet recesija od 1955. godine naovamo, uključujući i globalnu ekonomsku kriza koja je počela 2007. godine, a čije se posledice osećaju i danas.

Kada bi recesija mogla da se dogodi, ako se uopšte desi, nije izvesno, ali je današnja inverzija uzdrmala američku berzu uoči zvaničnog početka rada. Manje od sat vremena uoči zvona za otvaranje današnjeg trgovanja, indeks Dau DŽons se stropoštao za 400 poena, odnosno za 1,4 odsto, kao i indeks S&P 500, dok je Nasdak pao još više.

Cena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za investitore, porasla je znatno iznad 1.500 dolara po unci i nastavlja uspon.

VIDEO: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸⛷🇵🇪

    Наштанцаће колико им треба.

  • Hahaha

    Raspad sistema sad. Djavo dolazi po svoje

  • Pepe

    Još jedna američka, špekulativna podmetačina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke