• 2

Crni dan na berzama, najveće potonuće u poslednjih deset godina

Svi znakovi ukazuju na samo jedno - recesija je tu

  • 2

Sve evropske berze zabeležile su veliki pad vrednosti akcija, dok se samo Dau Džons stropoštao 800 bodova.

Akcije su pale, a potražnje za obveznicama su porasle dok su tržišta interpretirala državne stope kao signal koji prethodi recesiji.

U SAD su tri glavne berze rad završile sa manjkom od tri odsto. DJIA za 800 bodova, NASDAK za preko 240 bodova, a S&P 500 za 85 bodova.

I indeksi akcija na azijskim berzama su takođe u padu. Kretanja na tržištima akcija ukazuju na moguću recesiju u glavnim svetskim privredama.

Došlo je do inverzije, odnosno obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

To se tumači kao kao upozorenje koje obično prethodi recesiji, a dešava se prvi put od početka 2007.

Američki predsednik Donald Tramp opisao je situaciju kao "ogromne količine novca koji se slivaju u SAD", dodajući da "ljudi žele sigurnost!"

Takođe je kritikovao Federalne rezerve zbog ponašanja rekavši da je sada "veoma, veoma kasno".

VIDEO: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    Bitcoin :)

  • Koala

    Sada će negde izmisliti rat: ili u Evropi, ili sudar sa Kinom zbog Hongkonga.Jedino u ratu ameri imaju prosperitetnu privredu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke