• 5

Šok zbog kredita u švajcarcima - kako će reagovati u Srbiji?

Poljaci u istom sosu kao što smo bili mi - banke radile po svom, a sada je sud rešio da ih kazni, a da li će naši sudovi da prihvate takvu praksu?

 • 5

Poljske banke zbog švajcarca bi mogle da izgube 16 milijardi dolara. Njima je u poslednjih mesec dana značajno pala vrednost na berzi zbog straha investitora od presude Evropskog suda koja se očekuje u septembru. Tamošnje banke su, naime, proizvoljno, a ne tržišno, određivale kurs švajcarskog franka kad su krediti u švajcarcima bili jeftini i popularni, do 2008. godine, zbog čega se očekuje da će Evropski sud poljske ugovore o kreditima u francima proglasiti ništavim.

Ako se to dogodi i Poljaci tuže banke, procenjuje se da bi isplata odšteta njihove banke mogla da košta 16 milijardi dolara.

Takav scenario mogao se gledati i u Srbiji:

- To se isto dešavalo i kod nas. Neke banke su, ne sve, isplaćivale te kredite po kupovnom, najnižem kursu, koji su samostalno određivale, a zatim su otplate rata obračunavale po prodajnom, najvišem kursu, koji su takođe samostalno određivale i naravno, podizale i za nekoliko dinara u odnosu na prodajni kurs NBS - kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja Efektiva.

Kako objašnjava "tako je bio slučaj da je prodajni u NBS za franak recimo 110 dinara, a banka obračunava po 115, čak i više. To na ratu od 500 franaka banci donosi dodatnu zaradu od 2.500 dinara".

Postoji nekoliko desetina pravnosnažnih presuda koje su protiv banaka donete po ovom osnovu, podseća on.

Reč je o presudama koje su obuhvatile nadoknadu štete koju su građani imali, na razlici od kupovnog do prodajnog kursa.

- Sada vidimo da se najavljuje presuda Evropskog suda po kojoj bi takvi ugovori i u celosti čak mogli biti ništavi, jer to jeste bilo nepošteno poslovanje banaka. Očekujemo da takvu presudu, tj. sudsku praksu zatim i naši sudovi prihvate i primene i ugovore banaka koje su radile istu stvar, proglasi ništavim - poručuje Gavrilović.

VIDEO: Nebojša Dugalić o leks specijalisu: Podmetačina, a šta ćemo sa 10.000 € koje je banka meni uzela?

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • FANTOM

  Devize ili zivot. Uzmi zivot jer sta ce mi bez deviza.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Ексокустодијан

  Гутали сте сузавац да вам дође капитализам и 'l voila!! Уживајте.

  10
  1

  Podelite komentar

 • Gjhm

  Niko

  2
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke