• 5
 ≫ 

Šok zbog kredita u švajcarcima - kako će reagovati u Srbiji?

 ≫ 

Poljaci u istom sosu kao što smo bili mi - banke radile po svom, a sada je sud rešio da ih kazni, a da li će naši sudovi da prihvate takvu praksu?

  • 5

Poljske banke zbog švajcarca bi mogle da izgube 16 milijardi dolara. Njima je u poslednjih mesec dana značajno pala vrednost na berzi zbog straha investitora od presude Evropskog suda koja se očekuje u septembru. Tamošnje banke su, naime, proizvoljno, a ne tržišno, određivale kurs švajcarskog franka kad su krediti u švajcarcima bili jeftini i popularni, do 2008. godine, zbog čega se očekuje da će Evropski sud poljske ugovore o kreditima u francima proglasiti ništavim.

Ako se to dogodi i Poljaci tuže banke, procenjuje se da bi isplata odšteta njihove banke mogla da košta 16 milijardi dolara.

Takav scenario mogao se gledati i u Srbiji:

- To se isto dešavalo i kod nas. Neke banke su, ne sve, isplaćivale te kredite po kupovnom, najnižem kursu, koji su samostalno određivale, a zatim su otplate rata obračunavale po prodajnom, najvišem kursu, koji su takođe samostalno određivale i naravno, podizale i za nekoliko dinara u odnosu na prodajni kurs NBS - kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja Efektiva.

Kako objašnjava "tako je bio slučaj da je prodajni u NBS za franak recimo 110 dinara, a banka obračunava po 115, čak i više. To na ratu od 500 franaka banci donosi dodatnu zaradu od 2.500 dinara".

Postoji nekoliko desetina pravnosnažnih presuda koje su protiv banaka donete po ovom osnovu, podseća on.

Reč je o presudama koje su obuhvatile nadoknadu štete koju su građani imali, na razlici od kupovnog do prodajnog kursa.

- Sada vidimo da se najavljuje presuda Evropskog suda po kojoj bi takvi ugovori i u celosti čak mogli biti ništavi, jer to jeste bilo nepošteno poslovanje banaka. Očekujemo da takvu presudu, tj. sudsku praksu zatim i naši sudovi prihvate i primene i ugovore banaka koje su radile istu stvar, proglasi ništavim - poručuje Gavrilović.

VIDEO: Nebojša Dugalić o leks specijalisu: Podmetačina, a šta ćemo sa 10.000 € koje je banka meni uzela?

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvrle

    15. avgust 2019 | 21:59

    Ma sve te strane lopovske banke treba i iz Srbije proterati ili oporezivati isto kao sto to rade u Madjarskoj!

  • SasaS

    15. avgust 2019 | 21:55

    Pa dobro došli u toliko od nas željeni kapitalizam. Mi kao i uvek nizašta nismo spremni i tako prolazi sve oko nas

  • Ексокустодијан

    16. avgust 2019 | 00:11

    Гутали сте сузавац да вам дође капитализам и 'l voila!! Уживајте.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>