• 1
 ≫ 

Britanci paniče pa zbog Bregzita nekontrolisano troše: "Pukli" 4 milijarde evra na konzerve i lekove

 ≫ 

Ako Britanija izađe iz EU bez dogovora to može da dovede do nestašice hrane

  • 1

Velika Britanije je već neko vreme na korak od izlaska iz Evropske unije, a vrlo lako može da se desi da se Bregzit okonča bez ikakvog sporazuma sa EU. Zbog toga su mnogi Britanci u panici i pripremaju se za "najgori scenario".

Kako su pokazale najnovije ankete, fotografije na društvenim mrežama i rafovi u marketima i apotekama, Britanci se plaše da će ostati bez namirnica potrebnih za normalan život, pa su tako na vreme krenuli da obezbeđuju zalihe.

 

Ipak, čini se da su se malo zaneli i preterali. Kako piše Euronews, potrošili su već 4,3 milijarde evra na stvaranje zaliha.

Istraživanje je pokazalo da je 800.000 ljudi iz svog budžeta izdvojilo oko 1.000 evra pripremajući se za potencijalnu nestašicu hrane.

Proizvodi koji se najpre kupuju su hrana i lekovi. Troje od četvoro ispitanih navelo je da je kupilo dodatnu hranu, a 50 odsto ispitanih dodatne lekove i piće.

 

Kako analitičari smatraju, ako Velika Britanija iz EU izađe bez dogovora moglo bi da dođe do kratkotrajnih problema u snabdevanju. I ne samo to, time ne bi bila pogođena samo Britanija već i ostatak Evrope s obzirom na to da se oko 45 miliona paketa lekova svakog meseca prevoze iz Britanije u ostatak EU.

Farmaceutske kompanije upozoravaju da neki lekovi možda neće imati neophodne dozvole do tada kako bi nastavili da se izvoze iz Velike Britanije.

Pogledajte video: Zastala joj knedla u grlu, briznula u plač, pa pobegla: Tereza Mej podnela ostavku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fiko

    16. avgust 2019 | 21:05

    Slabo je to pucanje.Trebalo bi da udesetrostruče potrošnju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>