Trgovci na udaru: Ako ne vrate sitne apoene, kazna 2.000 evra

Obaveza trgovca je da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima

Zakonski propisi na osnovu kojih bi tržišna inspekcija u Crnoj Gori mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena ne postoje, ali se najavljuje da će to promeniti predložene izmene Zakona o zaštiti potrošača.

U crnogorskoj Upravi za inspekcijske poslove kažu da su dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, prenosi RTCG.

- Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena - navodi se u saopštenju.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, koje je Vlada usvojila na sednici 4. jula, kako tvrde u Upravi, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Ako u toku nadzora nadležni inspektor utvrdi nepravilnosti, rešenjem će narediti trgovcu i odrediti mu rok u kojem treba da ispravi tu nepravilnost.

- Novčanom kaznom od 300 evra do dve hiljade kazniće se za prekršaj kompanija - trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati tu razliku. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorna osoba u kompaniji novčanom kaznom od 50 do 200 evra, a preduzetnik kaznom od 150 do 400 evra - precizira se u saopštenju.

Iz Uprave su naveli da do sada nisu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

VIDEO: "Zamalo krađa" patika, zamalo da se završi srčanim udarom prodavca

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: Crna Gora, kovanice, prodavnica, Trgovina

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • L
    Lesa

    Kakva je ovo drzava kada razlku ispod 1 djnara niko ne vraca....Zasto...pa zato jer apoeni ispod 1 dinara u Srbiji ne postoje a u trgovini postoje...daj te milim.vas onda zaokruzite sve cena ceo broj a ne nesto kosta 25,59 din ti dajes 30 dinara kasir tu vraca 4 dinara....a gde je mojih jos 41 para pitam ona kaze apoeninispod 1 dinara ne postoje gospodine....Kada dodje stranac in zeli svaki cent tj.svaku paru Jer je to njegov novac i on zelibkusur do zadnje pare...Drzavo probudi se i ovaj problem resi ,ne mozete ukinutii apoene od 1 dinara a trgovci cene ne zaokruzuju na cei broj....Jorgovanka ovaj problem moras resiti ne moze ovako da se radi ,apoene od 1,2,5,10 i 50 para moras vratiti u opticaj......

  • B
    Boba

    Ko će meni da vrati 0,10 para. A kesu znaju da mi naplate