• 30
 ≫ 

Mladi vozač izazvao nesreću u kojoj je izgubljen jedan život, otac prodao imanje da namiri 370.000 €

 ≫ 

Na jesen novi zakon o osiguranju u saobraćaju i veća naknada štete. Pored zatvorske kazne i drugih sankcija kao i posledica vožnje pod dejstvom alkohola, vozač gubi i sva prava iz osiguranja i postaje dužnik prema osiguravajućem društvu koje je oštećenima isplatilo štetu

  • 30
Udruženje osiguravača

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

Vozači koji pod dejstvom alkohola izazovu saobraćajnu nesreću gube prava iz osiguranja, a naknada štete može da bude višemilionska, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare MUP Srbije i Udruženja osiguravača Srbije.

Novim zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će na jesen razmatrati poslanici Skupštine Srbije, zbog većeg stepena sigurnosti u saobraćaju podići će limite za nadoknadu štete u saobraćajnim nesrećama za 150 odsto.

Na putevima u Srbiji, od početka godine, dogodilo se 22.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 310 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi. U MUP-u navode i da su u prethodnoj godini, vozači sa povećanim nivoom alkohola u krvi izazvali gotovo 11 odsto nezgoda, pri čemu je to učešće u nezgodama sa nastradalima iznosilo oko 14 odsto.

Procenat onih koji voze pod dejstvom alkohola raste u julu i avgustu, zbog sezone godišnjih odmora i niza manifestacija čiji posetioci konzumiraju alkohol.

-  Da bismo smanjili broj nastradalih moramo da radimo, pre svega, na promeni ponašanja svih učesnika u saobraćaju i kroz planske kampanje. Ispravna i bezbedna vozila su veoma bitna i zato Uprava saobraćajne policije pokušava da uvede red i u ovoj oblasti, a za to nam je svakako potrebna podrška Udruženja osiguravača. I dodatno, bolja infrastruktura doprinosi manjem stradanju - rekao je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

ŠTA JE REGRESNI DUŽNIK

Saobraćajna nesreća, vožnja u pijanom stanju, pijan čovek

Foto-ilustracija: Shutterstock

Međutim, osim zatvorske kazne i drugih sankcija predviđenih zakonom, priča o zastrašujućim posledicama vožnje pod dejstvom alkohola tu se ne završava. Vozač koji pijan izazove saobraćajnu nezgodu, gubi prava iz osiguranja, odnosno postaje regresni dužnik prema osiguravajućem društvu koje je isplatilo štetu.

- U situaciji u kojoj vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci, isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže i ne mogu se izbeći -

- Ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliskog lica može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu pravo imaju svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine ili tek kada izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja značajno podiže ukupnu sumu. Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu - naglašava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede (sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima), iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i značajno veći od nezgode sa poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra, upozorava Jovanović.

Jovanović je naveo primer da je nedavno isplaćena šteta od 370.000 evra jer je jedan mladić iz centralne Srbije u saobraćajnoj nesreći ubio jedno lice pa mu je otac prodao celokupno imanje da bi nadoknadio štetu.

Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, ali prema rečima Jovanovića, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koji su izazavali nesreću.

ŠTETA I POLA MILIONA EVRA

Maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi za štete na stvarima trenutno iznose 200.000 evra i million evra za štetu na licima. Predlogom novog zakona predviđen je novi iznos limita i to 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za štetu na licima.

- Približavanjem EU bićemo u obavezi da usvajamo njene pravne tekovine i postavimo limite na pet miliona evra za štetu na licima i milion za štetu na stvarima - rekao je Jovanović.

Iz Udruženja osiguravača apeluju i da se zakonom terete vlasnici vozila koji svesno daju, odnosno koji su upućeni u to da je osoba koja će da upravlja njihovim automobil u alkoholisanom stanju, ili da nema odgovarajuću, odnosno dozvolu uopšte.

Kako kažu u MUP, takve osobe po sili zakona i ne bi trebalo da se nađu u saobraćaju, a podaci govore, da su oni najčešći učesnici saobraćajnih nesreća.

(Teleggraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo se cudim

    17. avgust 2019 | 09:12

    Stace nam onda osiguranje.Da nas dodatno siromasi. Ionako kad sud odredi krivca nek posalje izvrsitelje i naplati stetu. A ovako imas posrednika koji placa stetu da bi ti nakon toga naplatio kamatu i troskove

  • Ivan

    17. avgust 2019 | 10:17

    To je pljacka osiguravajucih drustava koja cini najveci deo mafije u Srbiji! Pa nisu se dzabe ovi poubijali u Auto moto savezu nego zbog para!!! Policija treba druga resenja da nadje sto se tice alkohola!!!

  • hogar

    17. avgust 2019 | 10:31

    ubistvo koje se dogodilo u Auto moto savezu je povezano sa novcem.... covek nije bio zadovoljan podelom plena niti je bio metalno bolestan niti je planirao to ubistvo jednostavno ovaj je uzeo mnogo vise sto se ovome nije svidelo..... drzava nista povodom toga nije izjavila niti ijedna drzavna institucija.... sve ce biti jasnije kad se vlast promeni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>