• 0
 ≫ 

Vuk s Volstrita u realnom životu - dignuta optužnica protiv bankara

 ≫ 

Ironično, u filmu se prikazuju prevare investicionih bankara poput optuženih iz Goldman Saksa.

  • 0

Malezija je zvanično podnela optužnicu protiv sadašnjih i nekadašnjih direktora investicione banke Goldman Saks da su pomogli bivšem malezijskom premijeru Nadžibu Razaku da "opere“ novac proneveren iz malezijskog državnog fonda 1MDB, čijim sredstvima je finansiran i film o prevarama investicionih bankara "Vuk sa Volt Strita“.

Prethodno je producent ovog filma, Riza Aziz, inače posinak bivšeg malezijskog premijera, optužen za preneveru skoro 250 miliona dolara iz malezijskog državnog fonda.

Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saks. Direktor te banke za poslovanje na stranim tržištima Ričard Gnod, optužen je da je tokom 2012. i 2013. godine učestvovao u prikupljanju 6,5 milijardi dolara za malezijski državni investicioni fond 1MDB, i potom pomogao da se proneveri dve trećine tog novca.

Kao direktni krivac za proneveru sumnjiči se bivši malezijski premijer Nadžib Razak. Istovremeno optuženi su sadašnji i bivši direktori banke Goldman Saks u Londonu, Hong Kongu i Singapuru za pomoć u proneveri, a ako se krivica dokaže za ta dela im preti maksimalno deset godina zatvora.

Nadžib Razak se tereti da je proneverio milijarde dolara kupujući luksuzne nekretnine u gradovima poput Njujorka, razbacujući državni novac na nakit i umetnička dela.

Ironično, iz državnog fonda čiji je veći deo novca prema optužnici proneveren, a koji je osnovan s ciljem da podstiče ulaganja u Maleziji, finansirano je i snimanje filma Martina Skorsezea "Vuk sa Vol Strita“, sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi, u kojem se prikazuju prevare investicionih bankara poput optuženih iz Goldman Saksa.

Podsetimo, prethodno je holivudski producent Riza Aziz, koji je najpoznatiji upravo po filmu "Vuk sa Vol Strita“, optužen za pranje novca – i to skoro 250 miliona dolara prisvojenih iz malezijskog državnog fonda kojim je upravljao Razak.

Prema optužnici, Riza Aziz, inače posinak bivšeg malezijskog premijera Razaka, prebacio je pomenutu sumu sa računa u Švajcarskoj na račun producentske kuće Red Granite Pictures, kojom on upravlja. Slučaj je istraživan u šest zemalja, a nakon što je protiv Aziza javno podignuta optužnica, Nadžib Razak je smenjen sa pozicije premijera.

Sada je Malezija podigla zvaničnu optužnicu za proneveru i protiv Razaka, kao i protiv bankara američke investicione banke da su mu svesno pomogli u prevari.

VIDEO: Mislili ste da Srbi bahato parkiraju, ali čekajte da vidite kako se besna kolica parkiraju u srcu Pariza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>