• 1
 ≫ 

Trampova "luda" ideja nije skroz nemoguća: Može li on zaista da kupi Grenland?

 ≫ 

SAD su i ranije kupovale teritorije, između ostalog, Aljasku i Filipine

  • 1

Ako biste bili u prilici da kupite neku teritoriju - ostrvo, planinu ili možda celu državu - koja bi to bila? Predsednik SAD Donald Tramp bi kupio Grenland. Iako su se ovoj ideji mnogi podsmehnuli, njegova želja zapravo nije suluda. Ipak, kako sam Grenland kaže - nije na prodaju.

Najveće ostrvo na svetu je samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom Kraljevine Danske. Iako je geografski i etnički arktička nacija i deo Severne Amerike, politički i istorijski je više vezano za Evropu.

Tramp je inače u nekoliko navrata izrazio želju da kupi Grenland, a da je zaista ozbiljno zainteresovan preneo je u četvrtak "Vol strit džurnal". Čak je navodno i nekim svojim saradnicima dao zadatak da se pozabave ovim pitanjem.

Međutim, ovo je odmah na red stavilo niz pitanja - zašto bi on to uradio, kako, kao i da li je to uopšte moguće.

Grenland se nalazi u Artkičkom pojasu i 80 odsto njegove teritorije je prekriveno ledom. Posmatrano iz tog ugla, zašto bi Trampu bilo u intresu da kupi ogromno parče leda?

Na ostrvu živi manje od 60.000 ljudi, a iako nije zvanično saopštio svoje razloge, kako piše CNN, postoji nekoliko očiglednih.

Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Prvi od njih je svakako taj što se za Grenland veruje da je prepun prirodnih bogatstava, uključujući olovom, cinkom, dijamantima, zlatom, uranijumom, naftom... Većina tih ruda je zapravo netaknuta iz prostog razloga što je pod ledom.

Ipak, led na Grenlandu se topi. Naučnici NASA su zabeležili da je ove godine došlo do izuzetno ubrzanog topljenja leda zbog klimatskih promena. Svet su obišle fotografije otopljenih glečera i pasa koji sanke vuku kroz novonastala jezera.

Kao neko ko ne veruje u klimatske promene zbog čega je istupio iz Pariskog klimatskog sporazuma, Trampu kupovina Grenlanda možda konačno donese uverenje da su one stvarne.

Drugi važan razlog za kupovinu ostrva je geopolitički. Sjedinjene Američke Države već su kročile na ovu teritoriju i postavile vazduhoplovnu bazu u gradu Tule.

- Lociran oko 1.200 kilometara severno u Akrtičkom pojasu, na Grenlandu se nalazi radarska stanica koja je deo američkog sistema ranog upozoravanja na balističke rakete. Bazu takođe koriste Svemirska komanda vazuhoplovnih snaga SAD i Komanda za vazduhoplovnu odbranu Severne Amerike - naveo je "Vol strit džurnal".

Svi ovi razlozi, međutim, padaju u vodu jer je Grenland jasno poručio predsedniku SAD da nije na prodaju.

- Grenland je bogat izvorima minerala, najčistijom vodom i ledom, ribom, morskom hranom, obnovljivom energijom i nov je u turizmu. Otvoreni smo za biznis, ne i za prodaju - navela je vlada na Tviteru u petak.

Grenland

Foto: Tanjug/AP

Grenland poseduje Danska, ali ostrvo ima svoju autonomnu vladu. To im je obezbeđeno 1979. godine, a referendumom iz 2008. godine im je obezbeđena još veća autonomija.

Trampova ideja nije "luda", za razliku od onoga što Tviter misli.

Sjedinjene Američke Države su zapravo i ranije pokušale da kupe ovo ostrvo, tvrdi danski istoričar Tag Karsted.

Naime, američki državni sekretar iz 1946. godine Džejms Bajrns, koji je služio predsedniku Hariju Trumanu, izneo je ovu ideju pred danskim ministrom spoljnih poslova i Ujedinjenim nacijama. Na kraju se nije dogodilo ništa, ali je i 100 godina pre toga državni sekretar Vilijam Sivard, nakon kupovine Aljaske, navodno razmatrao kako da Americi "padne šaka" i Grenland.

Poslednji put kada su SAD kupile neku stranu teritoriju bilo je 1867. godine. Tada je Aljaska kupljena od Rusa za 7,2 milijarde dolara. Ova odluka bila je žestoko kritikovana u to vreme.

SAD su takođe kupule od Španije Filipine 1898. godine za 20 miliona dolara i Devičanska ostrva od Danske 1917. za 25 miliona dolara.

Najpoznatija kupovina koja je oblikovala izgled SAD je ona iz 1803, kada je otkupljeno zemljište Luizijana od Francuske. SAD su tada platile 15 miliona dolara za zemljište koja danas čini skoro četvrtinu američke teritorije.

VIDEO - Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf Biznis/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije nego

    17. avgust 2019 | 19:12

    Imace lep pogled na grenland kad ode na mesec. Da se sit nagleda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>