• 0
 ≫ 

Investicije prate autoputeve - rodila se šansa za jugozapad Srbije

 ≫ 

Pravi se i "poseban put" za naše proizvode

  • 0

Kapitalni infrastrukturni projekti imaju višestruki pozitivan efekat, a auto-putevi bi mogli da privuku investitore u manje razvijeni jugozapadni deo Srbije, izjavio je Tanjugu pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

- Kada se pogleda mapa aktuelnih investicija u Srbiji one su koncentrisane oko Koridora 10 pa tom logikom stvari ako Koridor 10 kao i Koridor 11 budu do kraja godine u potpunosti funkcionalni onda će investitori svoje odluke bazirati uglavnom na dostupnosti savremene, funkcionalne infrastrukture i samim tim odlučiti da ulaganja sprovedu i u Jugozapadnoj Srbiji koja je manje razvijeni deo zemlje - rekao je Stanić.

Izgradnja ovih autoputeva može pozitivno uticati i na demografske trendove, smatra on, jer povećana investiciona aktivnost i povećana mogućnost zapošljavanja dovode do ublažavanja negativnog toka migranata iz tih krajeva u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji.

U kratkom roku vidljivi efekti izgradnje infrastrukture su u porastu BDP-a jer takvi projekti dodatno angažuju našu građevinsku industriju, kaže Stanić.

- I to ne samo izvođače radova nego i proizvođače opreme i materijala, jer se povećavaju njihovi promete a omogućuje im i dodatne reference koje mogu koristiti kada budu kasnije budu aplicirali za nove projekte u Srbiji i inostranstvu - kaže on, a kao poseban efekat navodi i efikasniji transport srpskih proizvoda u inostranstvo.

U Srbiji se najavljuje izgradnja još tri auto-puta, ka Sarajevu, Prištini i Moravski koridor što će doprineti boljem izvozu srpske robe.

- Kada pogledamo spoljnotrgovinsku razmenu Srbija sa regionom gde ostvaruje značajnu konkurentsku prednost a umrežavanje će dodatno doprineti da ta aktivnost Srbije u smislu spoljne trgovine bude i veća - smatra Stanić.

VIDEO - Vučić: "Toyo tires" dolazi u Srbiju, prva faza investicije 390 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>