• 45
 ≫ 

5 najvažnijih tačaka novog zakona o useljavanju u Nemačku: Evo šta on znači za Srbe

 ≫ 

Najmanje godinu dana za Balkance će važiti i jedna i druga pravila

 • 45

Nemački Bundestag u junu je usvojio zakon koji reguliše useljavanje stručne radne snage iz zemalja van Evropske unije. Sa druge strane, za Zapadni Balkan već važe posebna pravila kada je reč o useljavanju u ovu zapadnoevropsku zemlju i te mere ističu krajem 2020. godine. Kako je objasnio za "Dojče vele" Šefan Majer, državni sekretar u MUP-u Nemačke, ovo donekle znači i da će useljenici sa Zapadnog Balkana da budu privilegovani.

Kako je on objasnio, u središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Ipak, do kraja naredne godine, zakon će se preklapati i sa posebnim merama za Zapadni Balkan, te će Balkanci u odnosu na druge biti u posebnom položaju.

Evo koje novine donosi novi nemački zakon i šta to može da znači za Srbe:

PRVI PUT SE UVODI POJAM STRUČNJAKA

U Nemačkoj je u mnogim segmentima primećen manjak stručnjaka, te će zbog toga da bude omogućeno useljavanje radi zapošljavanja, kao i dolazak u svrhu potrage za radnim mestom i mestom za stručnu obuku.

Ubuduće se više neće primenjivati pravilo po kom se prednost pri zapošljavanju daje državljanima Nemačke ili neke druge članice EU, a takođe se ukida i lista deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Prema tom zakonu, kako je potvrdio Majer za "Dojče vele", svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna - po standardima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Nemačkoj - može pod olakšanim okolnostima da se useli u Nemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

Novost, i to velika, je što je stručnom kvalifikacijom omogućeno i pre samog zaposlenja da dođu u Nemačku kako bi tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest meseci, a uslov je da se osoba može sama izdržavati.

Sa novim zakonom ne bi trebalo da bude problema sa priznavanjem stranih diploma u Nemačkoj. Kvalifikovani radnici će čak moći da uđu u Nemačku, usput rade i za to vreme da čekaju na priznanje svoje diplome.

Naravno, ovim su obihvaćeni i državljani Srbije.

Nemačka, Građevinari, radnici Foto-Ilustracija: AP/Tanjug

VAŽAN USLOV - POZNAVANJE JEZIKA

Kako bi došli u Nemačku po novom zakonu, veoma važan uslov je dobro poznavanje nemačkog jezika. U nekim oblastima je dovoljno znati samo osnove, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mesto u obrazovanju B2.

Uslovi za dolazak biće ispitani pre samog dolaska u Nemačku, to znači da će se tako proveravati poznavanje jezika preko diplomatskih predstavništva.

Štefan Majer je napomenuo da postoji mogućnost dokvalifikacije u Nemačkoj.

PRIVILEGIJE 

Dakle, posebna pravila za Zapadni Balkan važe i dalje. Važiće do kraja 2020. godine, a moguće je da će važenje mera da bude i produženo. Ko ispunjava uslove za useljavanje u Nemačku po oba pravila moći će da izabere ono koje je za njega povoljnije.

Ako neko na primer ne ispunjava zahteve za useljenje po novom zakonu onda za tu osobu još postoji mogućnost useljavanja na osnovu pravila o zapadnom Balkanu, a ono sadrži mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika.

U Ministarstu unutrašnjih poslova navode da je tokom preklapanja dva pravila, za stručnjake iz određenih oblasti bolje da svoj proces useljavanja obave putem novog zakona, jer on nudi veću pravnu sigurnost.

Prednost pravila o zapadnom Balkanu je da nije potrebno priznanje diploma nego je za useljavanje dovoljan radni ugovor poslodavca u Nemačkoj.

Nemačka, recesija, kriza Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

STARIJI USELJENICI

Prema novim pravilima, osobe starije od 45 godina će u svojoj domovini morati da dokažu da su dovoljno uplaćivali penzijsko osiguranje. Takođe, drugi uslov je da na novom radnom mestu u Nemačkoj zarađuju najmanje 3.600 evra bruto kako u starosti ne bi pali na teret države zbog primanja premalih penzija.

DOVOĐENJE PORODICE

Novi zakon nije promenio ništa kada je u pitanju dovođenje i porodice u Nemačku. Uslovi su - dovoljno veliki prostor za stanovanje i mogućnost materijalnog izdržavanja porodice.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mihailovic

  19. avgust 2019 | 14:14

  DOSTA VISE SA PRAZNJENJEM IOVAKO PRAZNE SRBIJE ! KO CE VAS LECITI U SRBIJI,PROIZVODITI,KO ????

 • Dragan

  19. avgust 2019 | 15:25

  Nije rec gde covek ide , vec gde moze dostojanstveno da zivi SVOJ zivot.

 • Hanover

  19. avgust 2019 | 15:54

  A sto se to toliko nasi u Srb brinu ko je lud raditi za satnicu od 200-250 din kak ovde moja satnica u auto servisu je 15 eu, ja sam imao racun da zatvorim svoju radnju u Srb i dodjem ovamo, do duse dugogodisnje je radno iskustvo i to profesionalno oko 20 god iz oblasti auto limarije, mehanike i elektrike ali treba dodati i to da je ovde obican radnik placen 8 eu, toliko o tome gde je bolje i gde se vise zaradi, nemam nameru raditi za politicke parazite u Srb i podcenjivati sebe i svoju porodicu da mi sudbinu kroje oni koji su pokupovali diplome i ne znaju cestito ni da se potpisu.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>