• 1
 ≫ 

Bosna i Hercegovina ograničila uvoz piletine iz Turske

 ≫ 

Bosna i Hercegovina je ograničila uvoz piletine i prerađevina od ovog mesa iz Turske

  • 1

Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine ograničila je uvoz piletine i prerađevina od ovog mesa iz Turske, na zahtev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu.

Odluku je doneo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarovic sa ciljem zaštite domaće industrije, saopšteno je resornog ministarstva.

- Ova odluka se odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u EU i ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u EU - izjavio je Šarović.

Iz ministarstva ističu da je mera o zabrani uvoza posebno važna ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću tražnju i što je značajan izvoznik, BiH više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi iz susednih zemalja i Turske.

Takođe podsećaju da se domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina poslednjih godina ubrzano razvija.

Samo u prošloj godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama EU, navedeno je u saopštenju.

VIDEO: Ovako se pravilno tranžira pile

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uzas

    19. avgust 2019 | 17:36

    Ma zabraniti skroz uvoz.Sve to nakljukano zenskim hormonima i antibioticima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>