Bosna i Hercegovina ograničila uvoz piletine iz Turske

Bosna i Hercegovina je ograničila uvoz piletine i prerađevina od ovog mesa iz Turske

Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine ograničila je uvoz piletine i prerađevina od ovog mesa iz Turske, na zahtev Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu.

Odluku je doneo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu Mirko Šarovic sa ciljem zaštite domaće industrije, saopšteno je resornog ministarstva.

- Ova odluka se odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u EU i ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u EU - izjavio je Šarović.

Iz ministarstva ističu da je mera o zabrani uvoza posebno važna ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću tražnju i što je značajan izvoznik, BiH više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi iz susednih zemalja i Turske.

Takođe podsećaju da se domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina poslednjih godina ubrzano razvija.

Samo u prošloj godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama EU, navedeno je u saopštenju.

VIDEO: Ovako se pravilno tranžira pile

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: BiH, Ekonomija, Mesne preradjevine, meso, Piletina, Trgovina, Turska, uvoz, veterinarstvo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • U
    Uzas

    Ma zabraniti skroz uvoz.Sve to nakljukano zenskim hormonima i antibioticima.