Autoput "Karađorđe" - nova razvojna šansa

Vožd Karađorđe" spojiće i koridore 10 i 11

Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta "Miloš Veliki", povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

"Vožd Karađorđe" spojiće i koridore 10 i 11, a dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se nastvaljati preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića, Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora.

- To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezivati centralnu i istočnu Srbiju, a trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine", ističe za "Blic" Zoran Drobnjak, v.d. direktora "Puteva Srbije - koji neće biti nadležni za izgradnju te saobraćajnice.

U "Koridorima Srbije" rekli su da izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije.

Autoput

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomeran razvoj na celoj teritoriji zemlje jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov za razvoj regiona - navode iz "Koridora Srbije"

Ističu da činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji smešteno uz autoput govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede. "Izgradnja autoputa "Vožd Karađorđe" od velikog je značaja za smanjnje nezaposlenosti i ražvoj nerazvjenih opština kroz koje ovaj autoput prolazi", rekli su u "Koriorima Srbije".

Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno autoputem Beograd - Niš, pošto će ga presecati kod Markovca.

Vezu sa koridorom 10 autoput "Vožd Karađorde" bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno autoputem "Miloš Veliki".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju na otvaranju tri deonice autoputa "Miloš Veliki" rekao da je baš tog dana doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe".

Kako je istakao, to će biti samo jedan u nizu novih autoputeva, budući da se planira i gradnja poslednje deonice autoputa ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Auto-put, Karađorđe, Koridor, Miloš Veliki, Predsednik Srbije, saobraćajnica, Srbija, Šumadija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • L
  Ljubiša

  Muka za Boška.Sad treba voziti do Čačka,i stalno misliti na Vučića,ili će Boki 1 da se klacka ''ibarskom''?

 • K
  Konacno

  Taman je šumaduja bila pred gašenjem@

 • @
  @Sumadinac

  Svaka čast za ove fenomenalne vesti!Bravo za Srbiju!