• 13

Rumuni se masovno iseljavaju: Male plate ih naterale da potraže bolji život

Ni iz jedne druge zemlje u Evropskoj uniji stanovnici ne odlaze u tako velikom broju

  • 13
Rumunija, protest, silovana i ubijena petnaestogodišnjakinja

Foto: Tanjug/AP

Oko 20 odsto Rumuna živi i radi u inostranstvu.

Ni iz jedne druge zemlje u Evropskoj uniji stanovnici ne odlaze u tako velikom broju. Političari u toj zemlji ništa ne preduzimaju u vezi te pojave. Kamelija i Laurentiju su se pre godinu preselili u Nemačku.

- Mora da nas neko tamo gore voli - nismo mogli naći bolju zemlju od Nemačke - kaže Kamelija, 46-godišnjakinja koja je bila zaposlena u velikoj rumunskoj medijskoj kući.

Ona i njen suprug, 48-godišnji kamerman nisu ni razmišljali o Nemačkoj kada su u avgustu prošle godine odlučili da, zajedno sa dva maloletna sina, napuste domovinu.

Bogati stranci pokvarili biznis

Oni su u Rumuniji imali biznis sa kratkoročnim iznajmljivanjem nekretnina turistima i dobro im je išlo.

- Ali, došli su bogati stranci koji su pokupovali desetine stanova i upropastili cene - žali se Kamelija.

Ubrzo potom zarada nije više bila dovoljna za porodicu, izgledi za stalno zaposlenje bili su loši.

- Ili su nam govorili da smo prestari za posao ili da smo previše kvalifikovani - seća se ona.

A onda je došao avgust 2018, novi vrhunac društvenog i političkog preokreta u Rumuniji i odluka je pala: u inostranstvo. Njihovi prijatelji već su emigrirali u Grčku i na Kritu su našli novi dom.

Dobro plaćen posao negde na moru - to bi bilo to, mislili su. Ali ništa od tog tog sna! Na grčkom ostrvu nije bilo posla, a ni pristupačnih stanova. Iznenada je došao poziv iz Nemačke. Jedna njihova dobra prijateljica imala je ponudu za posao.

- Nikada nismo bili u Nemačkoj, nismo znali jezik. A i uvek se govorilo da su Nemci previše uštogljeni - kaže Laurentiju. Ipak, prodali su svoj automobil da bi imali nešto novca za novi početak. I krenuli...

Alarmantne statistike

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, početkom 2019. samo u toj zemlji je živelo oko 700.000 osoba poreklom iz Rumunije. U Italiji i Španiji broj Rumuna koji tamo žive i rade prelazi milion. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Rumunija je u statistici o migraciji porodica jedna od vodećih zemalja unutar EU.

Rumunske vlasti procenjuju da je oko četiri miliona Rumuna emigriralo, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva. U letjnim mesecima ta brojka, usled odlaska sezonskih radnika na gradilišta i poljoprivredna dobra, dostiže čak pet miliona.

(Telegraf Biznis / Dojče Vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>