• 28
 ≫ 

Nemačka na rubu kraha: Posledice i po nemačke firme u Srbiji, i po Srbe u Nemačkoj

 ≫ 

Negativni trendovi koji su sve intenzivniji u Nemačkoj mogli bi dvostruko da utiču na Srbiju

 • 28

Pad industrijske proizvodnje u Nemačkoj od 5,2 odsto za godinu dana i strahovanja stručnjaka da je nakon šest godina ova zemlja, koja je motor ekonomije cele Evropske unije, ali i Srbije, stigla nadomak recesije, nisu dobra vest za domaću privredu, ali ni za radnike iz Srbije koji sve više odlaze da rade u inostranstvo.

Strahovanja su još veća ako se zna da je Nemačka naš najveći spoljnotrgovinski partner, da je reč o zemlji čijih 400 kompanija posluje u Srbiji kao i o državi u kojoj živi 450.000 Srba.

Praktično, negativni trendovi koji su sve intenzivniji u Nemačkoj mogli bi dvostruko da utiču na Srbiju – prvi problem mogla bi da bude činjenica da će srpske firme koje sarađuju sa nemačkim kompanijama osetiti njihovo eventualno smanjenje proizvodnje, tako što će i same morati da redukuju proces rada. To bi moglo da se odrazi na smanjenje broja zaposlenih ili na njihova primanja.

Druga briga potiče od mogućeg smanjenja spoljnotrgovinske razmene sa Nemačkom, koja je najveći privredni partner Srbije sa godišnjom robnom razmenom većom od 4,5 milijarde evra.

Bundestag

Inače, u Srbiji danas posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 45.000 radnika, a iako je Nemačka danas najmanje zadužena zemlja Evrope, s udelom javnog duga u BDP-u manjim od 50 odsto i sa viškom od 40 milijardi evra u državnoj blagajni, stručnjaci napominju da je zemlja zabeležila najveći industrijski pad još od prethodne recesije 2009. godine.

- Što se tiče uticaja nemačke recesije na Srbiju, mi imamo najveći broj stranih investitora iz Nemačke i ne verujem da će oni otići, jer ih Vlada Srbije drži kao malo vode na dlanu i imaju odlične uslove za poslovanje, ali je problem što oni rade za brojna svetska tržišta. Na primer, Nemačka ima razvijenu automobilsku industriju i ako ona bude "klecala" to će svakako izazvati probleme u proizvodnji i njihovim srpskim kooperantima - ocenuje u razgovoru za "Blic Biznis" Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ljubodrag Savić kaže da je karakteristika svetske privrede da danas ne postoje čvrsti ugovori u kojima se navodi određeni broj proizvoda koje treba isporučiti. Uglavnom se zaključuju fleksibilni ugovori tako da kooperanti, na primer, isporučuju 15 odsto ukupne proizvodnje neke velike kompanije – "a to može biti i jedan i tri miliona".

- U tom smislu postoji značajna opasnost ako velike nemačke kompanije, recimo automobilske, zapadnu u recesiju, jer će onda one smanjiti proizvodnju, a posledično će smanjiti proizvodnju i firme koje su vezane za njih. To je sistem spojenih sudova i to je opasnost za srpsku privredu - navodi naš sagovornik i dodaje da su pojedina srpska preduzeća već osetila to na svojoj koži pošto su morala da šalju radnike na odmor po nedelju dana zbog manjka porudžbina.

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, više puta je ocenio da će loše prognoze za Nemačku, ali i za celu Evropsku uniju, uticati negativno i na spoljnotrgovinski bilans Srbije.

Milojko Arsić  smatra da prvo treba utvrditi da li govorimo o recesiji, koja se u tržišnim ekonomijama periodično javlja svake 3 do 4 godine, ili se radi samo o usporavanju privrede. U svakom slučaju, Srbiji bi bilo otežano dostizanje planiranog rasta od 3,5 odsto, a ako bude došlo do krize kakvu smo imali 2008. godine, to bi moglo da utiče i na smanjenje srpskog izvoza.

Radnici iz Srbije u Nemačkoj

Kada je reč o srpskim radnicima koji u značajnom broju odlaze da rade u Nemačku, a mere se desetinama hiljada, s obzirom na to da u ovoj zemlji živi više od 400.000 Srba, poznavaoci tvrde da će u slučaju recesije u Nemačkoj to svakako uticati i na naše radnike u tamošnjoj ekonomiji, na smanjenje plata ili otpuštanja, ali smatraju da nema mesta panici.

- Za njih se najmanje brinem, jer su Nemci deficitarni sa nekim zanimanjima i možda će pojedinci ostati bez posla, ali će neke profesije, na primer medicinske sestre, lako naći posao na drugom mestu. Nemcima nedostaje ta vrsta kadra, sa srednjoškolskom spremom i visokokvalifikovani, jer mnoge poslove neće da rade, a takođe, i oni kao zemlja stare - objašnjava Savić.

Građevinski radnici

On dodaje da je i nemačka populacija sve starija, pa tako najveći broj naših medicinskih sestara tamo radi upravo na čuvanju starih ljudi - "to se dobro plaća, a Nemci imaju prilično dobar sistem, vode računa o svojim građanima i imaju još uvek značajne fondove".

(Telegraf Biznis / Blic Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • samo vas posmatram

  20. avgust 2019 | 16:03

  mi smo decenijama na rubu kraha i sukoba pa sta, zivimo

 • 88

  20. avgust 2019 | 16:52

  Nemacka je razorena u drugom svetskom ratu,a Jugosloveni su isli kod njih na baustel da se izgradi ponovo.Ne volim ih,ali Nemacka nikada propasti nece...cak ni posrnuti

 • Hehhe

  20. avgust 2019 | 16:47

  E za Srbe u Nemačkoj me zabole baš patka

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>