• 0

Berlin ukida porez na solidarnost uveden nakon ujedinjenja

Oko 90 odsto poreskih obveznika od 2021. godine više neće biti oporezovano nametom od 5,5 odsto

  • 0
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je danas da većinu poreskih obveznika oslobodi od poreza na solidarnost koji je uveden posle ponovnog ujedinjenja zemlje.

Prema nacrtu zakona nemačkog ministra finansija Olafa Šolca, oko 90 odsto poreskih obveznika od 2021. godine više neće biti oporezovano nametom od 5,5 odsto, koji je bio pridodat porezu na dohodak.

Saopšteno je i da će još 6,5 odsto poreskih obveznika ubuduće plaćati umanjen iznos tog poreza.

porez

Foto: Pixabay

Porez na solidarnost se prvenstveno koristio za podršku ekonomskom razvoju u siromašnijem istočnom delu države, koji je ranije bio Nemačka Demokratska Republika pod komunističkom vlašću do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

- Danas je značajan dan na putu ka ostvarenju nemačkog jedinstva. Troškovi ponovnog ujedinjenja u velikoj meri su privedeni kraju - izjavio je Šolc.

Konzervativci, na čelu sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altmajerom, žele da se porez na solidarnost u potpunosti ukine do 2026. godine.

Nemačko ministarstvo finansija je saopštilo i da će promene rezultirati sa oko 10 milijardi evra poreskih olakšica za građane od 2021. godine, koje bi se do 2024. godine povećale na oko 12 milijardi evra.

Taj porez je prošle godine doneo saveznom budžetu prihode od 18,9 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari