• 0

Unija diskografa Srbije (UDS): Ne politizujte štrajk glađu Maje Pavlović, vlasnice Kanala 9

Pozivamo Verana Matića da organizuje sastanak i na njega pozove Maju Pavlović, predstavnike organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnike udruženja novinara UNS u cilju prevazilaženja nesporazuma

  • 0
Maja Pavlovic Foto: Facebook

Unija diskografa Srbije (UDS) renomirano udruženje muzičkih diskografa u Srbiji, koji zastupaju kataloge domaćih i stranih muzičkih izdanja oglasilo se povodom izjave Verana Matića, predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija-ANEM, u vezi sa štrajkom glađu Maje Pavlović vlasnice Kanala 9 iz Novog Sada. U saopštenju koje objavljujemo u celosti, UDS poziva sve medije da se uzdrže od politizacije ovog slučaja i poziva Verana Matića da organizuje sastanak s Majom Pavlović, svim medijskim udruženjima i kolektivnim organizacijama za zaštitu autorskog i srodnih prava kako bi se pronašlo rešenje ovog problema na zakonski način.

"Izjava gospodina Verana Matića odnosila se na potrebu za korekcijom minimalne naknade u Sporazumu o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, koji su zaključili ANEM, s jedne strane, i organizacije OFPS i PI, sa druge strane, navodi se u saopštenju UDS-a i dodaje:

"UDS ovim putem podseća da su organizacije OFPS i PI upravo sa ANEM-om vodile pregovore i postigle sporazum o tarifi naknada za emitovanje, kojim je utvrđena minimalna naknada za emitovanje. Minimalna naknada nije utvrđena ni fiksno, ni paušalno, već se po sporazumu o tarifi utvrđuje za svakog emitera posebno po njegovoj zoni pokrivenosti. Za emitere koji imaju lokalnu ili regionalnu pokrivenost ova naknada je izuzetno niska i utvrđuje se kad emiter nema ostvaren prihod ili je prihod ostvaren i prijavljen organizacijama minimalan. U svim državama u regionu i Evropi takođe je predviđeno plaćanje minimalne naknade ukoliko emiteri ne ostvaruju prihode. U poređenju sa tarifama organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava iz zemalja u regionu, tarifa organizacija OFPS i PI je najmanja u regionu. Dakle, nije u pitanju nikakav namet ili taksa, već naknada za iskorišćavanje tuđe intelektualne svojine, u slučaju da emiteri koriste repertoar organizacija Sokoj, PI i OFPS, koje štite interese svojih članova i nosilaca prava i za njih prikupljaju naknadu određenu tarifama. Osim toga, organizacije korisnicima takođe nude mogućnost ostvarivanja popusta i na minimalnu naknadu ukoliko redovno izmiruju svoje obaveze.

Veran Matić Foto: Tanjug/Dragan Stanković

S druge strane, Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 godinama unazad izbegava ispunjavanje zakonske obaveze plaćanja naknade za emitovanje i njena reakcija na pravnosnažne sudske presude je „štrajk glađu“. Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava su Maji Pavlović u prethodnom periodu ponudile zaključenje sporazuma za Kanal 9, međutim Maja Pavlović je do sada ignorisala ovu ponudu.

UDS poziva predsednika ANEM-a Verana Matića da pozove Maju Pavlović da prekine „štrajk glađu“ i da na zajednički sastanak pozove Maju Pavlović, predstavnike organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnike udruženja novinara UNS u cilju prevazilaženja nesporazuma Kanala 9 sa organizacijama Sokoj, OFPS i PI oko plaćanja naknade, utvrđivanja svih činjenica i dogovora oko sklapanja sporazuma između organizacija i Kanala 9. Sve to imajući u vidu da je ANEM, kao reprezentativno udruženje emitera, sklopilo sporazum o tarifi sa organizacijama OFPS i PI 2014. godine, kao i protokol oko regulisanja naknade za emitere sa Sokojem takođe 2014. godine.

Unija diskografa Srbije, UDS Printskrin: www.uds.rs

Pojedini emiteri neretko izbegavaju plaćanje naknade u procentu od prihoda po tarifi, tako što prihode od marketinga ostvaruju preko svojih povezanih firmi koje nemaju dozvolu REM-a i na takav način vrše zloupotrebe prema kolektivnim organizacijama prikazujući manje prihode i plaćajući samo minimalnu naknadu.

UDS poziva pojedine medije i medijska udruženja novinara da ne vrše politizaciju „štrajka glađu“ Maje Pavlović jer su organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava nezavisna, neprofitna, apolitična i samostalna udruženja nosilaca prava, osnovana voljom svojih članova kako bi za njih prikupljala naknadu za iskorišćavanje predmeta zaštite, na osnovu pozitivnih propisa Republike Srbije i ratifikovanih međunarodnih ugovora. Politizacijom „štrajka glađu“ Maje Pavlović pojedini mediji i medijska udruženja novinara na neki način i podstrekuju Maju Pavlović da krši zakone koji se odnose na zaštitu autorskog i srodnih prava i intelektualne svojine uopšte.

Konferencija za medije, Mudnio mobajl Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ujedno UDS poziva i medijska udruženja novinara i REM i RATEL da istraže i utvrde da li su kablovski emiteri N1, Nova S i Sport klub kanali koji reemituju svoj program kod operatera kablovsko-distributivnih sistema, a krše i zloupotrebljavaju Zakon o elektronskim medijima iz 2014. godine, kao i Zakon o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji iz 2009. godine, imajući u vidu da se, u skladu sa članom 5. Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i članom 45. Zakona o elektronskim medijima, nalaze u nadležnosti Republike Srbije, a nemaju dozvolu Regulatornog tela za elektronske medije-REM i ne spadaju u lica koja u skladu sa članom 74. Zakona o elektronskim medijima mogu emitovati svoj program i bez dozvole REM-a, kao i da postoje saznanja da ti kanali u Republici Srbiji posluju preko pravnih lica Adria News, United media production i Cas media koja su sa svojim sedištem registrovana u Republici Srbiji, a imaju samo formalno izdate dozvole u Luksemburgu i na takav način izbegavaju plaćanje naknade organizacijama koje štite hiljade autora, interpretatora i proizvođača fonograma.

PR/www.uds.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>