• 1
 ≫ 

Seli se Topčiderka zbog nove dve trake; fontana na Trgu Nikole Pašića ostaje na mestu

 ≫ 

Kreće i rekonstrukcija Savskog trga

  • 1

Nova gradilišta u Beogradu otvaraju se i posle 1. septembra kada počinje rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, koji vodi od Rakovice prema Mostu na Adi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je precizirao da za vreme rekonstrukcije neće biti zatvaranja saobraćaja, a uslov za ove radove bilo je izmeštanje toka Topčiderske reke kako bi se napravile još dve trake.

- Za nešto duže od godinu dana dobićemo četiri saobraćajne trake što će omogućiti da konačno ljudi sa Vidikovca i Rakovice mogu da dođu do Mosta na Adi - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u narednih nedelju dana kreće rekonstrukcija Savskog trga koja će biti završena do februara iduće godine.

- To će biti jedan veliki pešački trg, automobilski i tramvajski saobraćaj ići će po obodima, a u sredini će se nalaziti spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Plan je da od 10. septembra počnemo sa reasturacijom fasade i krova na zgradi stare železničke stanice, koja će postati jedan od objekata kulture. Savski trg biće veći od Trga republike i nalaziće se na mestu ukrštanja dve linije metroa - rekao je zamenik gradonačelnika.

"TRG NIKOLE PAŠIĆA U SKLADU S PROJEKTOM"

Govoreći o budućem izgledu Trga republike, Vesić je istakao da svi veliki evropski gradovi imaju velike masivne trgove na kojima je veliki prostor koji odaje snagu tog trga i grada.

- Trg je sada uređen kako treba, postavljen je najkvalitetniji granit, urađena je ulica, takođe u granitu, koja će biti zona usporenog saobraćaja, posađena su 53 stabla, što je za 19 više nego ranije, biće postavljene „pametne klupe” koje imaju solarne panele, punjače za mobilni telefon, bežični internet. Trg će se koristiti za razne manifestacije, koncerte, tu će biti prebačen kompletan novogodišnji program sa Trga Nikole Pašića, kao i veliko klizalište - kazao je.

Prema njegovim rečima, Trg Nikole Pašića će takođe biti rekonstruisan u skladu sa projektom koji je usvojen na međunarodnom konkursu.

- Fontana će biti promenjena i preuređena, ali će ostati tu gde jeste. Na tom mestu je nekada bio i parking, kao što je bio i na Trgu republike, ali grad se menja. Fontana će dakle tu ostati, a posao su dobile ugledne domaće arhitekte. Taj konkurs je sprovelo Društvo arhitekata Beograda, trg će biti lepši - naglasio je Vesić.

Kako je naglasio, sve što kažu stručnjaci biće urađeno.

VIDEO Svega ima: Usred dana kupa se u fontani u centru Beograda

(Telegraf Biznis/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daki

    22. avgust 2019 | 09:08

    Premestite i Beer Feest i sve ostale muzičke događaje sa Ušća na Trg republike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>