• 5

Da li ste čuli za vagi govedinu? Kilogram košta čak 400 dolara, a krave imaju poseban tretman

Krava se može prodati za čak 30.000 dolara

  • 5
Wagyu beef govedina

Foto: Shutterstock

Da li znate da jednu vrstu govedine možete platiti papreno skupo. U pitanju je vagi govedina, koja potiče iz Japana i to je meso koje ćete najređe naći u restoranima.

Svega pola kilograma ovog mesa košta minimum 200 dolara, a krava se može prodati za čak 30.000 dolara.

Zašto je ovo meso toliko skupo?

Termin "vagi" u bukvalnom prevodu sa japanskog znači "krava" i uglavnom se odnosi na četiri razlitiče sorte.

Ove krave su uglavnom uzgajane za fizičku izdržljivost, dajući im više intramuskularnih masnih ćelija. Masnoća se ravnomerno raspoređuje po njihovim mišićima, zbog čega vagi govedina izgleda ružičasto i ima nežan ukus, piše "Biznis insajder". Japanska vlada strogo reguliše proizvodnju vagi govedine da bi se zaštitila vrednost i kvalitet mesa.

Govedina vagi je stekla skoro legendaran status, a postoje mnogi mitovi na farmama o načinu na koji se životinje tretiraju, od svakodnevnih masaža do unosa piva. Ali, to često nije tačno.

U svakom regionu se prema njima ophode drugačije. Kod uzgajivača su obično do 10 meseci starosti, a onda se prodaju na aukcijama. Do trenutka prodaje telad na aukciji, oni već mogu dostići cenu 40 puta veču od običnog američkog goveda.

Farma za tovljenje ovih krava čuvaće ih i hraniti mešavinom vlakana i visokoenergetskim koncentratom napravljenim od pirinča, pšenice i sena. Često ih hrane tri puta dnevno tokom skoro dve godine.

Pogledajte video: Ovako se pravilno tranžira pile

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>