• 3

Za 9 meseci taksi za 298 miliona evra manje srpske robe

On je precizirao da se na dnevnom nivou manje robe isporuči za 1,087 milion evra nego pre uvođenja taksi

  • 3

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 21. novembra do 21. avgusta, odnosno za devet meseci trajanja taksi Prištine, iz centralne Srbije za 298 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prethodne godine.

On je izjavi Tanjugu precizirao da se na dnevnom nivou manje robe isporuči za 1,087 milion evra nego pre uvođenja taksi.

- To je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što će privrednici iz zemalja okruženja zameniti naše proizvode, a drugi razlog je negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije - rekao je Ljajić.

U skladu sa tim, Ljajić je poručio da će biti potrebno puno vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa čak i ako se takse ukinu.

On očekuje da bi u najboljem slučaju takse mogle biti ukinute nakon formiranja nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji.

- U nedostatku stvarnih ekonomskih rezultata, pitanje uvođenja taksi će se nametnuti kao jedino „ dostignuće“ kako bi se došlo do političkih poena i glasova - ocenio je Ljajić.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>