• 3
 ≫ 

Panika u auto industriji - otkazi, zatvaranje pogona, troškovi van kontrole

 ≫ 

Tojota i Hjundai poslednje su u nizu kompanija koje su najavile obustavu proizvodnje kako bi se izborile s padom prodaje

  • 3
vožnja automobil

foto: pixabay.com

Prodaja automobila u Indiji pala je u julu deveti mesec uzastopno, zbog čega sve veći broj proizvođača vozila otpušta radnike i privremeno obustavlja proizvodnju kako bi držao troškove pod kontrolom, prema izvorima i dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Japanski proizvođač automobila Tojota i južnokorejski Hjundai poslednje su u nizu kompanija koje su najavile obustavu proizvodnje kako bi se izborile s padom prodaje, navodi britanska agencija, koja je dobila na uvid kompanijske dopise zaposlenima.

Prodaja putničkih vozila u Indiji je pala u julu najbržim tempom u gotovo dve decenije. Pad prodaje je pokrenuo veliko gašenje radnih mesta u indijskom automobilskom sektoru, pri čemu su mnoge kompanije bile prinuđene i na višednevno zatvaranje fabrika i ukidanje smena.

Izvori Rojtersa kažu da je sve više kompanija počelo da otpušta privremeno zaposlene jer se usporavanje prodaje pogoršava.

Indijska jedinica korporacije Denso, koja proizvodi pogonske i klimatizacione sisteme za automobile, otpustila je oko 350 privremeno zaposlenih u svojoj fabrici u Manesaru, na severu Indije.

Kompanija Belsonika, koja je u vlasništvu najvećeg indijskog proizvođača automobila Maruti Suzukija, a proizvodi rezervoare za gorivo i kočione pločice, takođe je otpustila više od 350 radnika u Manesaru, kažu dva izvora.

Iz te dve kompanije nisu odgovorili na zahtev za komentarom.

Britanska agencija je ranije ovog meseca objavila da su proizvođači automobila, komponenti i prodavci vozila u Indiji već ugasili 350.000 radnih mesta.

VIDEO: Da li bi ste dali 40 hiljada evra za Bavarsku proizvodnju motora?

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>