• 31
 ≫ 

Neuobičajen potez, ali loš posao? Zabraniti bankama negativne kamate za male štediše

 ≫ 

Šolc je poručio da zvaničnici u Berlinu istražuju mogućnost da li je zakonski moguće zaštiti male stediše od negativnih kamatnih stopa koje moraju da plate na svoje depozite

  • 31
Banka, bankarstvo, salter, placanje

Foto: Shutterstock

Nemačka vlada razmatra planove o mogućoj zabrani bankama da naplaćuju negativne kamate malim štedišama, što može uveliko da zakomplikuje posao Evropskoj centralnoj banci u uslovima kada priprema nove podsticaje, ocenjuje britanski "Telegraf".

Neuobičajen potez dolazi usled sve većeg nezadovoljstva Nemaca ECB-ovim radikalnim monetarnim eksperimentima i njenom politikom negativnih kamatnih stopa.

Naime, ECB-ova kamatna stopa na depozite trenutno iznosi minus 0,4 odsto, što je, prema ocenama Nemaca, direktan udarac za marljive štediše i "kaznena kamatna stopa", kako je ocenjuju brojni mediji.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc poručio je da zvaničnici u Berlinu istražuju mogućnost da li je zakonski moguće zaštiti male stediše od negativnih kamatnih stopa koje moraju da plate na svoje depozite.

evri

Foto: Pixabay

- Savezno ministarstvo finansija ispituje da li je zakonski moguće da savezna vlada zaštiti male štediše od tih negativnih kamata - rekao je Šolc za jedan nemački dnevni list.

Negativne kamate su "realan teret za male štediše," poručio je on i pozvao kreditne institucije da izbegnu kaznene kamate.

- Ne mislim da je za banke dobra ideja da naplaćuju naknade za proveru računa ili za račune na novčanom tržištu - izjavio je Šolc, dodajući da bi "štednja trebalo da bude nagrađena, a ne kažnjena".

Šolc je time reagovao na predlog bavarskog premijera Markusa Zedera, koji želi da u Bundesratu zatraži da iznosi do 100.000 evra u bankama budu izuzeti od takvih kaznenih kamata.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>