Nepalci, radna snaga Hrvatske: Kod kuće radili za 85 evra mesečno, sad ovde prave ćevape i kobasice

Iz pretežno planinske azijske države u slavonsku ravnicu, pre mesec i po dana doletelo je 17 državljana Nepala, sa namerom da u Evropi ostanu bar godinu dana kako bi zaradili. Zaposlili su se u jednoj mesari kod Osijeka i za sada su prezadovoljni uslovima.
Mnogi od njih žele bolje poslove, pristojnu platu i poslovno okruženje. Zvuči pomalo čudno da su sreću pokušali da pronađu baš u Hrvatskoj, koja takođe imam problema sa odlaskoms tanovništva u potragu za boljim životom, prenosi Jutanji list. Međutim, Nepalci su pronašli posao u jednoj mesari u Petrijevcima, nedaleko od Osijeka, gde će barem narednih godiinu dana praviti mesne proizvode, kobasice,, čvarke, švargle i ostalo.
- Dobro mi je ovde, svi su nas lepo prihvatili, uslovi rada su odlični, a sviđa nam se i predeo u kojem živimo, iako je potpuno različit od onoga na koji smo navikli u Nepalu. Odlučio sam se na ovo jer sam želeo da steknem nova iskustva u poslu, ali i zbog bolje plate, jer sam kod kuće radio za 85 evra mesečno. Tamo su mi ostali otac i majka, a ja ću ovde biti barem godinu dana. Videćemo šta će biti kasniije - rekao je 24-godišnji Tal Bahadur Garti Četri, dok njegov godinu dana mlađi kolega Prakaš Bk ističe kako bi u Hrvatskoj mogao da ostane i duže.
- Barem tri do pet godina - smeje se simpatični Nepalac i nastavlja.

- Odlično je ovde, iako mi nedostaju roditelji kao i supruga i trogodišnji sin, s kojima se čujem putem interneta. No, zadovoljni su i oni, jer radim u dobrim uslovima, nisam sam, a i domaći ljudi se divno odnose prema nama i imaju puno razumevanja i strpljenja za nas, s obzirom na to da se još uhodavamo na ovaj način rada - kazao je drugi nepalski sagovornik, istakavši kako je u svojoj zemlji radio za 200 evra mesečno.
Nije im predstavljalo problem da se naviknu na hrvatsku hranu, jer jedu sve osim govedine s obzirom na to da su hinduisti.
- Jedino što mi hranu pripremamo na malo drugačiji način, pa jedva čekamo da se vratimo u kuću u kojoj sada živimo da sami nešto pripremimo - nasmejali su se.
BRZO SE UHODALI
- Jako su dobri radnici, sve poslove odrađuju kvalitetno i bez ikakvih problema. Brzo su usvojili i specifičnosti našeg posla, a ostatak kolektiva ih je odlično prihvatio. Kako i ne bi kada su jedva dočekali da dođu novi radnici kako bi se posao pravilno rasporedio i obavljao - kazala je Marijana Pavić, jedna od šefica u mesnoj industriji u Slavoniji.
- Već duže vreme se mučimo s pronalaskom radnika, jer mesara nema dovoljno na tržištu rada, što je posledica činjenice da se današnja deca u jako malom broju odlučuju za ovakva zanimanja. Zato svi u mesnoj industriji imamo taj problem. Situacija je kulminirala pre dve godine, kada smo teško nalazili ne samo mesare, nego i radnike drugih profila, pa tako i nekvalifikovane radnike - rekla je Ivana Ravlić Devald, direktorka firmme koja zapošljava oko 400 radnika, od kojih 130 u proizvodnji.
Zbog manjka radnika pokrenuli su u suradnji sa Zanatskom školom u Osijeku i program stipendiranja mesara s novčanim iznosom od 10.000 kuna godišnje (oko 160.000 dinara), ali prema rečima direktorke, ni te stipendije nisu pomogle.
(Telegraf.rs/Jutarnji list)
Video: Šarlota Samelin ambasadorka Švedske u Srbiji: "Želimo da do 2045. godine imamo nultu emisiju gasova"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Leka
Foliranje! To su prethodnica "gurka", udarne pesnice britanske vojske za prljave poslove.Preostali srbi u HR da se pripaze.
Podelite komentar
patkovic
nije istina , svaki drugi slavonac zna oko svinja samo se ovako ruši cena rada pomoću stranaca
Podelite komentar
Перагеније
ХАХАХАХА, сад ће њих да покатоличавају, а немало ће их бити тамнокожих, охохохохо.
Podelite komentar