• 6

Nepalci, radna snaga Hrvatske: Kod kuće radili za 85 evra mesečno, sad ovde prave ćevape i kobasice

U Hrvatsku je došlo oko 17 radnika iz Nepala, koji traže bolje uslove od onih koji su imali u domovini

  • 6
Trihinela, trihineloza, mesara, svinjske polutke, svinje, svinja

Dok Hrvati odlaze iz zemlje, u Slavoniju stižu Nepalci; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Iz pretežno planinske azijske države u slavonsku ravnicu, pre mesec i po dana doletelo je 17 državljana Nepala, sa namerom da u Evropi ostanu bar godinu dana kako bi zaradili. Zaposlili su se u jednoj mesari kod Osijeka i za sada su prezadovoljni uslovima.

Mnogi od njih žele bolje poslove, pristojnu platu i poslovno okruženje. Zvuči pomalo čudno da su sreću pokušali da pronađu baš u Hrvatskoj, koja takođe imam problema sa odlaskoms tanovništva u potragu za boljim životom, prenosi Jutanji list. Međutim, Nepalci su pronašli posao u jednoj mesari u Petrijevcima, nedaleko od Osijeka, gde će barem narednih godiinu dana praviti mesne proizvode, kobasice,, čvarke, švargle i ostalo.

- Dobro mi je ovde, svi su nas lepo prihvatili, uslovi rada su odlični, a sviđa nam se i predeo u kojem živimo, iako je potpuno različit od onoga na koji smo navikli u Nepalu. Odlučio sam se na ovo jer sam želeo da steknem nova iskustva u poslu, ali i zbog bolje plate, jer sam kod kuće radio za 85 evra mesečno. Tamo su mi ostali otac i majka, a ja ću ovde biti barem godinu dana. Videćemo šta će biti kasniije - rekao je 24-godišnji Tal Bahadur Garti Četri, dok njegov godinu dana mlađi kolega Prakaš Bk ističe kako bi u Hrvatskoj mogao da ostane i duže.

- Barem tri do pet godina - smeje se simpatični Nepalac i nastavlja.

Mesara, meso, prvi maj

Nepalci su zadovoljni uslovima u Hrvatskoj; Foto: Telegraf/Ivana Trišić

- Odlično je ovde, iako mi nedostaju roditelji kao i supruga i trogodišnji sin, s kojima se čujem putem interneta. No, zadovoljni su i oni, jer radim u dobrim uslovima, nisam sam, a i domaći ljudi se divno odnose prema nama i imaju puno razumevanja i strpljenja za nas, s obzirom na to da se još uhodavamo na ovaj način rada - kazao je drugi nepalski sagovornik, istakavši kako je u svojoj zemlji radio za 200 evra mesečno.

Nije im predstavljalo problem da se naviknu na hrvatsku hranu, jer jedu sve osim govedine s obzirom na to da su hinduisti.

- Jedino što mi hranu pripremamo na malo drugačiji način, pa jedva čekamo da se vratimo u kuću u kojoj sada živimo da sami nešto pripremimo - nasmejali su se.

BRZO SE UHODALI

- Jako su dobri radnici, sve poslove odrađuju kvalitetno i bez ikakvih problema. Brzo su usvojili i specifičnosti našeg posla, a ostatak kolektiva ih je odlično prihvatio. Kako i ne bi kada su jedva dočekali da dođu novi radnici kako bi se posao pravilno rasporedio i obavljao - kazala je Marijana Pavić, jedna od šefica u mesnoj industriji u Slavoniji.

- Već duže vreme se mučimo s pronalaskom radnika, jer mesara nema dovoljno na tržištu rada, što je posledica činjenice da se današnja deca u jako malom broju odlučuju za ovakva zanimanja. Zato svi u mesnoj industriji imamo taj problem. Situacija je kulminirala pre dve godine, kada smo teško nalazili ne samo mesare, nego i radnike drugih profila, pa tako i nekvalifikovane radnike - rekla je Ivana Ravlić Devald, direktorka firmme koja zapošljava oko 400 radnika, od kojih 130 u proizvodnji.

Zbog manjka radnika pokrenuli su u suradnji sa Zanatskom školom u Osijeku i program stipendiranja mesara s novčanim iznosom od 10.000 kuna godišnje (oko 160.000 dinara), ali prema rečima direktorke, ni te stipendije nisu pomogle.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    24. avgust 2019 | 11:06

    Foliranje! To su prethodnica "gurka", udarne pesnice britanske vojske za prljave poslove.Preostali srbi u HR da se pripaze.

  • patkovic

    24. avgust 2019 | 12:09

    nije istina , svaki drugi slavonac zna oko svinja samo se ovako ruši cena rada pomoću stranaca

  • Перагеније

    24. avgust 2019 | 13:42

    ХАХАХАХА, сад ће њих да покатоличавају, а немало ће их бити тамнокожих, охохохохо.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>