• 5
 ≫ 

Zašto u Beogradu na letnjem sniženju svi prodaju zimske stvari - kapute i jakne?

 ≫ 

Novim zakonom je utvrđeno da sezonska sniženja, odnosno prodaja robe po sniženoj ceni nakon sezone mogu da budu dozvoljena najviše dva puta godišnje, i to u razdoblju izmedu 25. decembra i 10. januara i između 1. i 15. jula, i da traju najviše 60 dana

  • 5

U mnogim prodavnicama garderobe i obuće u Beogradu u toku su sniženja, a u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da su ona "dobar mamac za potrošače", ali da kupci smatraju da bi cene mogle da budu i niže.

Na mnogim izlozima po gradu istaknuti su natpisi kojima se kupci obaveštavaju da su u toku sniženja, pa tako pojedini trgovci navode da su cene niže i do 70 odsto.

Prodavci kažu da su zalihe "stanjene", ali da još ima robe za prodaju po sniženim cenama.

Novi Zakon o trgovini, koji je stupio na snagu 30. jula, definiše akcijsku prodaju, sezonsko sniženje i rasprodaju, a u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za Tanjug kažu da svi trgovci imaju obavezu da usklade svoj rad s novim propisom.

Najavljuju da će uskoro početi inspekcijske kontrole i podsećaju na obavezu trgovaca da istaknu period trajanja sniženja i tačno definišu koja je roba na sniženju.

Novim zakonom je utvrđeno da sezonska sniženja, odnosno prodaja robe po sniženoj ceni nakon sezone mogu da budu dozvoljena najviše dva puta godišnje, i to u razdoblju izmedu 25. decembra i 10. januara i između 1. i 15. jula, i da traju najviše 60 dana.

Akcijska prodaja, odnosno prodaja robe ili usluge po ceni koja je niža od prethodne cene, po novim odredbama zakona ubuduće neće trajati duže od 31 dana.

U slučaju prodaje robe ili usluge sa sniženom cenom, trgovac, odnosno pružalac usluge, dužan je da na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu, ali i prethodnu cenu.

Sniženje, rasprodaja

Foto: Foter.com / Gerard Stolk (vers la Chandeleur )

Trgovci su, po novom zakonu, dužni da fizički izdvoje robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima.

Od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja trgovac neće smeti da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.

Dešavalo se, međutim, da se veoma često koristi reč "rasprodaja" koja upućuje na to da se nudi roba koja se više neće prodavati ili bar ne kod tog trgovca, i da su cene niže, a da se u kratkom roku taj isti proizvod često pojavi opet kod tog istog prodavca u redovnoj ponudi.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da inspekcija "gleda kroz prste mnogim trgovcima", jer nije dovoljno upoznata s novim zakonom i nije dobila jasna uputstva kako da se ponaša.

Papović za Tanjug kaže da je novim zakonom jasno definisano šta je sezonsko sniženje, šta rasprodaja, a šta akcijska prodaja.

- Kada bi inspektori ušli u knjigu evidencije prometa videlo bi se kada je ta roba ušla u prodavnicu. Ako je oglašeno sezonsko sniženje, ne može trgovac da ponudi na prodaju bunde i jakne umesto letnjih majica i šortseva - rekao je Papović.

Upitan da li je u poslednje vreme povećan broj pritužbi potrošača, on kaže da potrošači ne veruju cenama na akcijama, jer smatraju da one mogu da budu još niže.

VIDEO Naručio majicu, dobio haljinu: Ovo su najveći "horori" onlajn kupovine

(Telegraf Biznis/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot

    24. avgust 2019 | 16:40

    Zato sto im se moze jer smo budale

  • E to se i ja pitam

    24. avgust 2019 | 18:31

    Kažem mužu u februaru, joj da vidiš kupace kostime a on me blijedo gleda....

  • ...

    24. avgust 2019 | 18:27

    Zato sto niko nema para za parizer a ne za jaknu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>