• 5

Černobilj na vodi: Isplovila plutajuća nuklearka Rosatoma

Iz luke Murmansk prema ruskom delu Arktičkog okeana krenuo reaktor.

  • 5

Ruska kompanija za nuklearnu tehnologiju Rosatom počela je da koristi plutajući reaktor iz luke Murmansk u 5.000 kilometara udaljene vode ruskog dela Arktičkog okeana što globalni nuklearni sektor promatra s posebnim zanimanjem.

Naime, plutajući reaktor proizvodiće struju za udaljena područja gde nema izvora električne energije, a pozitivna iskustva omogućila bi Rosatomu izvoz takvih malih nuklearki u niz zemalja u razvoju.

Ploveća nuklearka duga je 140 metara i visoka 30 metara, a nudi smeštaj za 342 člana posade. Od toga bi 80 članova činilo stalnu posadu, a ostali bi na plovilu provodili smene od šest meseci.

Kapacitet proizvodnje varira između 60 i 200 MWh. Rosatom tvrdi da je u potencijalnim pregovorima o prodaji s državama iz Južne Amerike, Afrike i Azije, prenosi Financial Times.

Iako Rosatom tvrdi da je plovilo "praktički nepotopivo" u slučaju prirodne katastrofe, zaštitari okoline pribojavaju se da se radi o "plovećem Černobilu".

VIDEO: Novo rusko vojno čudovište! Upoznajte „Posejdona“

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    Nuklearne elektrane plove morima jos od 1958. kad su sovjeti prinuli prvu nuklearnu podmorinu K-3, a 1960. su amerikanci zavrsili izgradnju USS Enteprrajza. Racunam da su za 60 godina nesto i naucili.

  • Aca

    Zaštitari okoline...

  • Imenjak

    Da ne prodje ko Kursk

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke