• 0

Čadež: Integrisani prelaz korak ka zajedničkom tržistu

Čadež je rekao da je zajednički granični prelaz najbolji odgovor na zahteve privredenika da se ubrzaju procedure i otklone barijere

  • 0

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce između Severne Makedonije i Srbije je najveći konkretni doprinos jačanju ekonomske saradnje i pospešivanje trgovine u regionu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež.

- Ovo je prvi, ali veliki korak ka zajedničkom tržištu regiona - ocenio je Čadež.

Nakon što su premijeri Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev ozvaničili početak rada tog integrisanog prelaza, Čadež je rekao da je zajednički granični prelaz najbolji odgovor na zahteve privredenika da se ubrzaju procedure i otklone barijere.

Dodao je da to znači i uštedu vremena koje privrednici troše na čekanje i smanjenje troškova prekograničnog poslovanja.

- Ovaj predivan auto-put ne bi imao tu vrednost da nismo ovo danas uradili, jer svaki auto-put ne služi ukoliko ne spaja ljude robe i trgovinu - poručio je Čadež.

Severna Makedonija i Srbija su, kaže Čadež, pokazale kako zajednički treba raditi.

Pozvao je i druge države da slede ovaj primer koji je realizovan na zahtev oko 400.000 poslovnih ljudi i uspostave integrisane granične prelaze i usklade granične procedure, jer se tako, navodi, štedi vreme svim kompanijama koje posluju u regionu.

Integralni granični prelaz Preševo-Tabanovce će, kaže Čadež, prepoloviti vreme koje je do sada bilo potrbno kamionima za završetak procedura na granici.

Izvršna direktorka Privredne komore Severne Makedonije Biljana Peeva izrazila je zadovolstvo jer se integrisani prelaz Preševo-Tabanovec otvara na dan obeležavanja 27 godina od postavljanje granice na Tabanovcima.

Integrisani granični prelaz se, kaže, uvodi na zahtev privrednika u Srbiji i Severnoj Makedoniji i navela da taj prelaz ima širi značaj imajući u vidu veći i brži protok roba i usluga na Koridoru 10 koji povezuje zapadnu Evropu sa Bliskim Istokom.

Kako je rekla, na graničnom Prelazu Tabanovce godišnje je oko 200.000 kamiona i još 60.000 kamiona koji su u tranzitu.

Naglasila je da se uspostvaljanjem integrisnaog graničnog prelaza povećava atraktivnost i komparativne prednosti celog regiona olakšavanje protoka robe.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>