• 0
 ≫ 

Zbog tarifa, u Kini "plivaju" kanadski umesto američkih jastoga

 ≫ 

Izvoz američkog jastoga u Kinu se ove godine sunovratio, jer su nove kontratarife prouzrokovale da se biznis sa morskom hranom premesti ka severu

  • 0

Kina, koja važi za velikog kupca jastoga, uvela je u julu 2018. godine visoke tarife na uvoz američkih jastoga i mnogih drugih prehrambenih proizvoda usled rastućih trgovinskih tenzija između Pekinga i Trampove administracije, podseća američka agencija AP.

U međuvremenu, taj biznis je procvetao u Kanadi, čiji ribolovci love iste vrste jastoga kao američki.

Usled smanjenja obima poslovanja došlo je i do otpuštanja u nekim preduzećima u Mejnu, te je tako u kompaniji "Lobster Ko." vlasnica Stefani Nado morala da otpusti polovinu od 14 ljudi koliko je nekada radilo u veleprodaji.

Lovci na jastoge Foto: Tanjug/AP

SAD su u ovoj godini zaključno sa junom izvezle u Kinu oko milion kilograma jastoga (2,2 miliona funti), pokazuju podaci američke savezne vlade. Tokom istog perioda prošle godine izvezeno je gotovo 12 miliona funti, što ukazuje na pad od preko 80 odsto.

Istovremeno, kanadski izvoz u Kinu se u prvom ovogodišnjem polugodištu već približio količini od 33 miliona funti, što je gotovo jednako ukupnom izvozu u čitavoj prošloj godini.

Vrednost kanadskog izvoza se približila nivou od 200 miliona dolara u periodu januar-jun 2019. godine, i gotovo sigurno će nadmašiti prošlogodišnji izvoz od preko 223 miliona dolara.

Istovremeno, vrednost američkog izvoza procenjena je na manje od 19 miliona dolara, što je gotovo za 70 miliona dolara manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>