• 3
 ≫ 

Epidemija zavisnosti od opioida: J&J proglašen krivim, moraju da plate 572 $ jer su "navukli" naciju

 ≫ 

J&J mora da plati 572 miliona dolara

  • 3

Sud u Oklahomi doneo je odluku da je kompanija Džonson end Džonson (J&J) odgovorna za opioidnu krizu u toj državi.

Prema presudi, kompanija mora da plati 572 miliona dolara, što je pak znatno manje od 17 milijardi dolara koje je država prvobitno tražila.

Sudija Ted Balkman koji je presudio je zapravo prvi koji je doneo presudu u slučajevima opijata koje su mnoge i mnoge vlade pokrenule protiv proizvođača i distributera opioida.

J&J je saopštio da planira da uloži žalbu na presudu Balkmana i da je odluka "pogrešna".

"Shvatamo da je opioidna kriza izuzetno složen problem javnog zdravlja i duboko saosećamo sa svima koji su pogođeni. Radimo sa partnerima u pronalaženju načina da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna ", navodi se u saopštenju kompanije.

U tužbi koja je pokrenula slučaj, tvrdilo se da je farmaceutska kompanija sprovela intenzivnu marketinšku kampanju koja je preplavila tržište i dovela potrošače u zabludu o rizicima leka.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, opioidi su bili odgovorni za više od 400.000 smrtnih slučajeva odnosno predoziranja od 1999. do 2017.

Gradski i okružni advokati se nadaju da bi ova odluka mogla da pruži model za buduća rešenja u javnim zdravstvenim pitanjima poput korišćenja vatrenog oružja i klimatskih promena i zagađenja.

Opioidi su supstance nastale preradom opijuma ili sintetičke verzije sa sličnim dejstvom. Obuhvataju zabranjene droge kao što je heroin i lekove na recept kao što je kodein.

Opioidi u vidu sredstava protiv bolova koji se dobijaju na recept su u načelu bezopasni ako se uzimaju kratko vreme pod nadzorom lekara.Dugotrajna upotreba dovodi do zavisnosti.

Ujedinjene nacije prošle godine su upozorile da zloupotreba opioida prerasta u globalnu epidemiju.

VIDEO: Pripadnici MUP-a zaplenili kilogram heroina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Molder

    27. avgust 2019 | 07:14

    Situacija se nista nije promenila ni u danasnje vreme potraznja jos veca a raznovrsnost "proizvoda" i "usluga" samo je veca i bolja ! ! !

  • Лицемер

    27. avgust 2019 | 07:44

    Западна НЕкултура.

  • Buki

    27. avgust 2019 | 08:32

    Kodein se nalazi u mnogim preparatima na nasem trzistu koji mogu da se kupe bez recepta. Naravno, to su minimalne kolicine I ne uzimaju se dugo. Na primer dok traje kasalj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>