• 0

Rusi Boingu: Vratite nam depozit za avion "737

Kompanija Rostek je ranije danas saopštila da je njen ogranak podneo tužbu u SAD zbog otkazivanja narudžbine za 35 aviona

  • 0

Podružnica ruskog konglomerata Rostek saopštila je danas da je spremna za vansudsko poravnanje s Boingom u vezi sa svojom narudžbinom 35 aviona tipa Boing "737 max", izjavio je portparol kompanije Avija kapital servis, podružnice Rosteka.

Avioni Boing "737 max" prizemljeni su širom sveta, a avio-kompanije otkazuju porudžbine vredne više miliona evra nakon pada tog tipa aviona u oktobru i martu, kada je život izgubilo ukupno 346 ljudi.

Kompanija Rostek je ranije danas saopštila da je njen ogranak podneo tužbu u SAD zbog otkazivanja narudžbine za 35 aviona.

List "Fajnenšel tajms" je preneo da je kompanija Avija kapital servis dala Boingu novčani depozit u iznosu od 35 miliona dolara, a portparol Avije je Rojtersu rekao da je isporuka aviona prvo bila zakazana za oktobar 2019. godine, da bi potom bila odložena za mart 2022. godine.

Avion Boing Foto: Wikimedia/Flickr/Maarten Visser

On je dodao da je Boingu plaćen depozit i da je kompanija pretrpela gubitke zbog neisporuke.

- Ako rukovodsto Boinga pokaže dobru volju, spremni smo da pregovaramo i postignemo obostrano korisno vansudsko poravnanje vezano za nadoknadu gubitaka koje smo pretrpeli - rekao je portparol.

On je dodao da su avioni naručeni za brojne ruske avio-kompanije, uključujući domaću nisktarifnu kompaniju Pobeda, filijalu državnog prevoznika Aeroflota.

Rostekova podružnica sada želi da Boing vrati depozit sa kamatama, kao i 75 miliona dolara "izgubljene dobiti" i oko 115 miliona dolara na ime nadoknade štete, navodi FT.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>