• 0
 ≫ 

Ko najviše želi Komercijalnu banku saznaćemo 10. septembra

 ≫ 

Rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda je 6. septembar.

  • 0

Otvaranje ponuda za Komercijalnu banku biće 10. septembra, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali i naveo da je rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda 6. septembar.

Ministar finansija sastao se danas sa generalnim direktorom odeljenja za finansijske institucije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Fransisom Maližom, sa kojim je razgovarao o razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Maliž je naglasio, između ostalog, da je zadovoljan kako se odvija aktuelni proces pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku.

Ministar se zahvalio Maližu što je EBRD verovao u Vladu Republike Srbije i dodao da je rok za dostavljanje neobavezujucih ponuda 6. septembar, te da je otvaranje ponuda 10. septembra.

Ministartvo finansija objavilo je 31. maja Javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u "Komercijalnoj banci" putem tendera.

Pozivom je bilo predviđeno da ponuđači imaju rok da do 21. juna 2019. godine dostave Izjave o zainteresovanosti ali je rok produžen na 6. septembar.

Učesnici koji podnesu Izjave o zainteresovanosti i oni koji ispunjavaju kvalifikacione kriterijume će biti informisani o tome pisanim putem i biće pozvani da nastave sa procesom.

Postupkom je predviđeno da Ministarstvo finansija, nakon što primi Izjave o zainteresovanosti, odluči o vrsti tenderskog postupka, u skladu sa relevantnom uredbom koja reguliše ovu materiju.

Komercijalna banka

Foto: Komercijalna banka

Izjavom o zainteresovanosti, učesnici na tenderu treba da dokažu da se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrednost ukupne aktive koja se odnosi na bankarsku delatnost veća od milijardu evra na kraju 2018. godine (ako nije primenljivo, onda na kraju 2017. godine), ili da su prikupila sredstva u iznosu od najmanje 500 miliona evra u poslednjih 10 godina.

Ili, mogu da dokažu i da upravljaju imovinom vrednom najmanje milijardu evra na kraju 2018. godine (ako nije primenljivo, onda na kraju 2017. godine), ili da su investitor poslednjih 10 godina kroz minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, čija je aktiva iznosila preko milijardu evra, u najmanje jednoj od datih godina investicionog perioda.

Na prodaju se nude akcije akcije koje predstavljaju ne manje od 50,1 odsto ukupnog broja običnih akcija izdatih od strane banke, sa mogućnošću sticanja najviše 13. 997. 686 običnih akcija izdatih od strane banke - što čini ukupno najviše 83,23 odsto ukupnog broja izdatih običnih akcija banke.

Mali je 6. februara ove godine potpisao ugovor o konsultantskim uslugama s konzorcijumom koji predvodi investiciona banka "Lazard".

Ta konsultantska kuća pripremila je analizu finansijskog položaja banke i pripremu svih dokumenata za raspisivanje tendera.

Objava tendera je u skladu sa aktuelnim aranžmanom Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument), koji je potpisan sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Banka je u 2018. godini imala zaradu od 71 milion evra, a za prvih šest meseci godine ostvarena je zarada od četiri milijarde i 339 miliona dinara, oko 37 milona evra.

Bilansna aktiva na polovini 2019. iznosila je 412 milijardi dinara, što je rast od osam odsto u odnosu na isti datum prethodne godine, što govori, prema podacima dostupnim na sajtu Bnake, da je reč o rastu "Komercijalne" za 32 milijarde dinara u toku godinu dana.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>