• 18

Koliko koštaju školske knjige: Za jedan razred treba vam minimum 17.000 dinara

Kao i svake godine, najskuplje su knjige za osmi razred čiji komplet sadrži 25 udžbeničkih jedinica i košta skoro 17.000 dinara

  • 18

Početak nove školske godine se približio. Đaci i njihovi roditelji su u završnim pripremama, a pred 1. septembar potrebno je nabaviti mnoštvo stvari. Osim za udžbenike, novac je potrebno izdvojiti i za sveske, olovke, lektire, a kada se sve to sabere još i sa džeparcem za užinu koji će roditelji izdvajati tokom cele godine i onda pomnoži sa dva, ukoliko u porodici ima više đaka, dolazimo do zaista pozamašne cifre.

Iz razreda u razred, spisak potrebnih nastavnih jedinica je sve duži. Iako se udžbenici iz kojih đaci uče mogu razlikovati od škole do škole, najskuplje će proći roditelji čija deca kreću u 7. i 8. razred osnovne škole.

Školski pribor cene Foto: Pixabay/Pexels

BESPLATNO ŠKOLOVANJE I NIJE BAŠ BESPLATNO

Ako bismo uzeli u obzir spisak potrebne literature za jednu školu u Srbiji, došli bismo do podataka da će roditelji u nižim razredima osnovne škole morati da izdvoje oko 7.000 dinara za nove udžbenike, a u višim ta brojka prelazi 10.000.

Jedan udžbenik iz nekog predmeta jednostavno nije sasvim dovoljan. Uz njega, potrebni su radni listovi, materijali, a definitnovno je u nižim razredima osnovne škole najteže izboriti se sa svim nastavnim jedinicama potrebnim za srpski jezik.

Za ovaj predmet, iz godine u godinu, teško da ćete moći da izdvojite ispod 1.000 dinara, a posebno se izdvaja 2. razred za koji je za radnu svesku, gramatiku, čitanku neophodno izdvojiti preko 2.000 dinara.

Ali, da krenemo od početka.

Za potrebe đaka prvaka, roditelji će morati da izdvoje čak i više od jedne prosečne plate, koja u Srbiji, prema Republičkom zavodu za statsitiku iznosi 55.380 dinara.

Školski pribor cene Foto: Pixabay/Adonyig

U spisak literature ulaze užbenici i za likovnu kulturu i muzičko vaspitanje, a sa knjigama neophodnim za engleski jezik dolazimo do brojke od skoro 7.000 dinara.

Kada se sve to sabere sa novim rancem za prvaka, pernicom, lenjirima, olovkama i gumicama, blokovima, eto još par dodatnih hiljada na račun. Uz ishranu, džeparac, ekskurzije i izlete, pa i sportske aktivnosti zaista možemo reći da besplatno školovanje nije nimalo besplatno.

Oko 5.000-7.000 za knjige potrebno je izdvajati tokom prve četiri godine školovanja. Ta brojka se skoro duplira skokom u više razrede, odnosno polaskom u 5. koji sa sobom donosi nove predmete.

Udžbenici za istoriju, geografiju i biologiju u proseku koštaju oko 800 dinara, a svake godine je potrebno pozamašnu sumu izdvojiti i za predmet Tehnika i tehnologija za koji su potrebni i različiti materijali i radne sveske.

U višim razredima, roditelji moraju u proseku da izdvoje od 10.000-12.000 dinara za komplet udžbenika. Kao i svake godine, najskuplje su knjige za osmi razred čiji komplet sadrži 25 udžbeničkih jedinica i košta skoro 17.000 dinara.

(Telegraf Biznis/N.Z)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>