• 3
 ≫ 

Šta je uopšte EAEU, i da li će Srbija pre evra uzeti neku drugu valutu?

 ≫ 

Kao i u više navrata ranije, našu zemlju je EU upozorila da će morati da uskladi svoju ekonomsku politiku sa onom koja važi u članicama bloka. Nije još izvesno kada ćemo postati deo EU, a evo šta bi nam doneo dogovor koji je vremenski bliži, sa EAEU.

  • 3

Taman što smo umočili penkalo u mastilo za potpis na sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, iz EU stiže poruka da ćemo taj isti morati da raskinemo kada se pridružimo evropskom bloku.

- Srbija će morati da raskine svoj novi sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji - saopštila je Evropska komisija.

To tada, slobodni smo da sklapamo sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji.

EK je pojasnila Srbiji njene obaveze, navodi u svom tekstu EU Observer koji je preneo ovu vest, dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

A evo zapravo o kakvom se tačno sporazumu radi i šta je to zapravo EAEU

Delegaciju Evroazijske ekonomske unije čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. Trenutno, o pristupu pregovaraju sa Singapurom, Izraelom, Egiptom i Srbijom.

Potpisom u oktobru dobili bismo otvoren pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a proširen bi bio i spisak robe i povećane količine koje će moći da se izvezu iz naše zemlje na to tržište.

sir Foto: Pixabay

Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto, odnosno 99, 5 odsto proizvoda bez plaćanja carina, pre svega kozji i kravlji sir u neograničenim količinama, sve vrste voća i rakije takođe u neograničenim količinama, 2.000 tona cigareta, 400 određenog kravljeg sira, 90.000 litara vinjaka.

Računa se na to da ćemo možda moći da "proguramo" i nešto iz proizvodnje železare ili rudnika.

O tome se pregovaralo tri godine jer je bescarinski uvoz pojedinih proizvoda zasmetao nekim članicama koje su želele da zaštite svoja tržišta - Jermeniji vinjak, Belorusiji sir, Kazahstanu "fića".

Pre pet meseci resorni ministri usaglasili su tekst sporazuma. Sledeća faza je ratifikacija.

Sam predsednik Rusije Vladimir Putin nekoliko puta je ponovio da očekuje da će pregovori Evroazijske ekonomske unije sa Srbijom biti okončani.

On je u tom kontekstu i najavljivao ideju kreiranja zajedničke platne infrastrukure, što bi, kako je ocenio, poboljšalo stabilnost nacionalnih platnih sistema zemalja članica EAEU, omogućavajući im da budu manje zavisne od dolara i drugih stranih valuta.

Putin je ideju o formiranju Evroazijske unije prvi put izneo 2011. godine.

Na kritike da pokušava da oživi Sovjetski savez, Putin je rekao da će Evroazijska unija biti izgrađena na iskustvima Evropske unije i drugih regionalnih koalicija.

Međutim, EU i Putinova zajednica se razlikuju oko usaglašavanja i saradnja na političkom nivou. Svaka od zemalja članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su ponekad u raskoraku, pre svega kada je u putanju odnos prema Briselu i Pekingu.

To je posebno postalo očigledno posle uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, a kojima se ni Srbija nije pridružila.

Nakon toga, više puta, kao i ovaj danas, evropski zvaničnici su govorili da će Srbija, ako postane članica bloka, morati da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Bilo kako bilo, prema ranijim ocenama ekonomista, dramatičan uticaj na našu celokupnu privredu sporazum sa EAEU bi imao ako bi naši privrednici imali dovoljno kapaciteta da povećaju proizvodnju i veći izvoz.

VIDEO Guverner: Zašto da slušamo MMF kada imamo stabilan dinar?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. avgust 2019 | 22:34

    Jel moguce da vise nejedemo prirodno voce i povrce,jel moguce da na pijaci i u radnjama nema prirodne breskve ,sve gmo😯evropska unija ce se raspasti ,zabranjuju prskanje komaraca iz vazduha ,umesto da uzivamo u letnjim nocima mi bezimo u kucu od komaraca i zato ce ova vlast izgubiti samo zato sto neprska komarce iz vazduha ,ja necu glasati samo iz tog razloga

  • djani

    28. avgust 2019 | 22:28

    pa mi nemozemo sa dinar da izadjemo na kraj a kamoli ako iznemo evro.Onda nam tu kraj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>