• 3
 ≫ 

Na njivama vreba opasnost: Za samo tri meseca uginulo je pola miliona pčela

 ≫ 

Preko 500 miliona uginulih pčela našli su pčelari iz četiri brazilske države

  • 3

Budući da značajno doprinose razmnožavanju različitih biljaka, pčele su jedan od najcelovitijih oprašivača u prirodi. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), pčele su odgovorne za oprašivanje 75 odsto svetskih useva. Ipak, njihov broj drastično opada. Za samo tri meseca, Brazil je izgubio preko 500 miliona pčela, dovodeći tako u pitanje budućnost naše hrane.

Preko 500 miliona uginulih pčela našli su pčelari iz četiri brazilske države - 400 miliona u Rio Grande do Sul, 7 miliona u Sao Paulu, 50 miliona u Santa Katarini i 45 miliona u Mato Groso do Sul.

Podaci su prikupljeni od decembra 2018. do februara 2019. godine.

Pčele su iznenada padale mrtve, a stručnjaci za katastrofalnu situaciju okrivljuju porast korišćenja pesticida. Od početka januara u Brazilu je dozvoljeno korišćenje 300 novih pesticida.

Upravo je u nekim pčelama nađen pesticid fipronil. Upravo je on taj koji se preporučuje kako bi se poljoprivrednici otarasili buva i krpelja.

U opasnosti međutim nisu samo životinje, već i ljudi, s obzirom na to da je ovaj pesticid otrovan i kancerogen.

Da podsetimo, nove odluke u Brazilu pogađaju ljude širom sveta. Vlada je ove godine odobrila 262 i ukinula propise o onome što se smatra "ekstremno otrovnim", te su ove supstance danas zbog izvoza pretnja i u Evropi.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>