Za kineske bicikle još pet godina posebnih mera: EU produžila carine

Ovo je poslednja u nizu mera EU protiv kineskog uvoza, koja je naišla na oštru reakciju zvaničnog Pekinga

Evropska unija produžila je za još pet godina antidampinške carine na kineske bicikle, nakon što je zaključeno da bi ukidanje tih mera dovelo do “poplave” njihovog uvoza, objavljeno je danas u službenom glasniku EU.

Uvozni kineski bicikli podležu antidampinškim dažbinama od 1993. godine i trenutno se na njih primenjuje uvozna tarifa do 48,5 odsto, prenosi agencija Rojters.

Ovo je poslednja u nizu mera EU protiv kineskog uvoza, koja je naišla na oštru reakciju zvaničnog Pekinga.

Naime, Evropska unija je još u januaru odlučila da uvede carine do 79,3 odsto na uvoz kineskih električnih bicikala. Peking je tada saopštio da je "veoma zabrinut” zbog takvog poteza i da će proceniti koje će korake preduzeti.

Tarifna mera na regularne bicikle se od 2013. primenjuju i na one koji dolaze iz Indonezije, Malezije, Šri Lanke i Tunisa, a od 2015. i na bicikle iz Kambodže, Pakistana i Filipina, iako uz neka izuzeća.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: bivikle, Carine, EU, Kina

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • M
  majkan

  Oni su vec uprpili za svoje trziste zato ih i blokiraju.Dok su god nameti nenormalni narod nece kupovati kinesko jer je preskupo.

 • D
  Dexter

  Pre ili posle Zivela Kina

 • D
  DARKO 100%

  Svetska ekonomija u buducnosti je u njihovim rukama ,nije pametno se zamerati sa njima jer uci na njihovo trziste i netreba vam nista drugo