• 0

U Italiji izgubljeno 18.000 radnih mesta

S druge strane otvoreno je oko 101.000 radnih mesta

  • 0

Stopa nezaposlenosti u Italiji porasla je na 9,9 odsto u julu, budući da je izgubljeno oko 18.000 radnih mesta, objavio je danas italijanski nacionalni biro za statistiku ISTAT.

Time je podatak o stopi nezaposlenosti za jul revidiran naviše, a prepravljen je i podatak za jun, kada je, prema najnovijim pokazateljima, stopa nezaposlenosti iznosila 9,8 odsto, a ne 9,7 odsto koliko je prvobitno saopšteno.

Ipak, u periodu maj-jul je, u odnosu na prethodna tri meseca, otvoreno oko 101.000 radnih mesta, objavio je ISTAT. Od tog broja, oko 84.000 su ugovori za stalno.

Jedna od prvih mera koje je aktuelna vlada preduzela kada je u junu prošle godine došla na vlast, bila je usvajanje mera za suzbijanje privremenog zapošljavanja. Takozvani "dekret o dostojanstvu" je stupio na snagu u novembru prošle godine. Vlada Pokreta pet zvezdica i Lige pala je ovog meseca i po svemu sudeći će je zameniti koalicija Pokreta pet zvezdica i Demokratske partije.

U julu, stopa nezaposlenosti među omladinom, odnosno licima između 15 i 24 godine, porasla je na 28,9 odsto sa 28,1 odsto. Ukupna stopa zaposlenosti u Italiji, koja je jedna od najnižih u evrozoni, pala je u julu na 59,1 odsto sa 59,2 procenta u junu.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>