• 1

Grčka postaje poreski raj: "Donesite novac, mi ćemo znati kako da ga čuvamo"

Poziv bogatašima sveta - donesite svoj novac u Grčku zbog manjeg poreza

  • 1
Pefkohori, Grčka, plaža Foto: Profimedia/Nicolas Economou

Grčka razmatra da ponudi bogatim investitorima brojne poreske olakšice koje su do sada bili zamislivi samo u zemljama koje inače važe za "poreske rajeve".

Tamošnje ministarstvo finansija ispituje motive prenosa poreskog prebivališta u Grčkoj na fizička lica i preduzeća u inostranstvu.

Grčka trenutno razmatra na koji model da se ugleda, tako razmišljaju o italijanskom, koji između ostalog omogućava fiksno godišnje plaćanje poreza od 100.000 evra poreskog obveznika, malteški model sa 15 odsto poreza, a proučava i kiparski model, koji omogućava bescarinsku prodaju akcija i obveznica i neoporezivi prihod od dividendi i kamata.

Kako prenose grčki mediji, prvi razgovori su već obavljeni s vladom, a odluka se očekuje u oktobru. Inače, Kipar i Malta spadaju u najbolje zemlje za iseljenje u pogledu (ne)plaćanja poreza.

U Malti se ne plaća porez na dohotke stečene u inostranstvu nitu na imovinu u instranstvu. Takođe u ovoj zemlji postaji specifičan stastus bez stalnog boravka.

Na Kipru na primer, ko pazari luksuzne nekretnine za najmanje dva miliona evra dobija takozvani "zlatni pasoš“ bez mnogo propitivanja. Mnogi to koriste da bi postali građani Evropske unije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pitanje za stručnjake

    30. avgust 2019 | 22:17

    jel iz Srbije dozvoljeno iznosenje novca i dragocenosti ili samo UNOŠENJE ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>