• 0

Stupile na snagu nove Trampove tarife: Evo kako će i Amerikanci da budu "udareni po džepu"

Rezultat Trampovih viših tarifa je i to što su mnoge američke kompanije upozorile da će biti primorane da podignu cene zbog većih troškova oko nabavke kineske robe

  • 0

Najnovije tarife administracije američkog predsednika Donalda Trampa na kinesku robu danas su stupile na snagu, što će potencijalno povećati cene određene odeće, obuće, sportske opreme i druge robe koju Amerikanci plaćaju.

Tarife od 15 odsto odnose se na uvoz kineske robe vrednosti oko 112 milijardi dolara, prenosi AP.

Ovom merom su praktično uvedene veće takse na više od dve trećine robe koju SAD uvoze iz Kine.

Rezultat Trampovih viših tarifa je i to što su mnoge američke kompanije upozorile da će biti primorane da podignu cene zbog većih troškova oko nabavke kineske robe.

Posle današnjeg stupanja novih mera na snagu, 87 odsto tekstila i odeće iz Kine biće predmet tarifa kao i 52 odsto kineske obuće koja se uveze u SAD.

Američka administracija bi 15. decembra trebalo da uvede i drugi krug tarifa od 15 odsto na kinesku robu čija vrednost bi iznosila oko 160 milijardi dolara i ukoliko i te takse stupe na snagu onda će praktično sva kineska roba koja se uveze u SAD biti obuhvaćena povišenim tarifama.

Istovremeno, danas je i Kina počela da primenjuje dodatne tarife na određenu američku robu vrednu 75 milijardi dolara, javio je Rojters.

Uvedene su dodatne takse od pet i deset odsto na 1.717 od ukupno više od 5.000 proizvoda iz SAD.

Peking će na preostalu robu iz SAD početi da primenjuje dodatne tarife od 15. decembra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>