• 6

Česi Hrvatima: Više nismo "pašteta turisti", trošimo više od vas

Nakon što je češki bogataš ispustio fekalije sa svoje jahte u more kod Komiže, a vest o sramotnom potezu osvanula u svim hrvatskim medijima, počeli su da se nižu komentari o stereotipnim Česima koji dolaze na Jadran.

  • 6
hvar Foto: Pixabay/ Dieter_G

Pročulo se to i do Češke  pa tamošnji portal Blesk tvrdi da su Hrvati neopravdano pokrenuli kampanju protiv njihovih turista.

- Vrlo je nepravedno dati nam pečat pašteta turista. Češki gosti su apsolutno presudni za Hrvate. Gotovo milion ljudi dolazi na Jadran svake godine - smatra Jan Papež, portparol Češke asocijacije putničkih agencija u Blesku.

Štaviše, prema njegovim rečima, odavno ne letuju samo u najjeftinijim smeštajnim kapacitetima.

- Mnogi odlaze u hotele sa četiri zvezdice i u više kategorije - dodao je. Takođe je naglasio da su nakon rata 90-ih, kada svet nije bio zainteresovan za Hrvatsku, Česi dolazili prvi.

- A ni sada ne gubimo interes, iako se cene svake godine povećavaju za pet do deset odsto - smatra Papež.

Samo prošle godine Hrvatsku je posetilo 32.763 čeških nautičara (isti su ostvarili 218.404 noćenja). I verovatno ne treba naglašavati da nisu jeli paštetu, piše autor članka.

Većina nautičara ne donosi brod sa sobom, već ga iznajmljuju na licu mesta. A brod košta od 800 do 50 hiljada evra nedeljno.

Potrošnji tu definitivno nije kraj. Sidrenje prema dužini broda i privez takođe se moraju uračunati. Na primer, u Splitu će sidrenje jahte od 10 do 20 metara koštati oko 700 do 1600 kuna (94 do 216 evra) po noći.

Parkiranje automobila u marini moraćete da platite oko 40 do 60 evra nedeljno, dopunjavanje slatke vode, goriva ili struje ili wifija za noćenje u marini.

Ukupno će nedelja koštati oko 600 evra po osobi, bez putovanja po Hrvatskoj, hrane i pića, izračunali su češki novinari.

- Prema gruboj proceni, češki nautičari u zemlji koja nas zove pašteta-turistima, ostave oko 180 miliona kuna (više od 24 miliona evra) - stoji u članku objavljenom na portalu Blesk.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Univerziteta u Rijeci, Česi u Hrvatskoj troše u proseku 390 kuna (52 evra) dnevno. To nije puno u poređenju s Britancima koji prosečno plaćaju 915 kuna (123 evra), pišu Vijesti.hr.

- Međutim, sami Hrvati troše još manje. Oni su druga najveća grupa turista u zemlji, a potroše 368 kuna dnevno (49 evra) - pišu Česi.

Ako statistika ne laže i pomnožimo 5,489.607 čeških noćenja u Hrvatskoj s prosečnom potrošnjom, prošlogodišnji češki "paštetari“ doneli su u Hrvatku oko 2,2 milijarde kuna (više od 297 miliona evra) samo prošle sezone, piše Blesk.

(Telegraf Biznis/Vijesti.hr/BizLife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    2. septembar 2019 | 10:01

    Ako Cesi vide Grcku nece vise nikad ici u HR.

  • 534

    2. septembar 2019 | 09:55

    Mene recimo zanima koliko potroši portugalski turista u Mongoliji a vi nikada o tome ne pišete.

  • Ganimed

    2. septembar 2019 | 09:27

    Da li smo mi u Hr ili u Srb i čemu ova tema dotiče nas ovde?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>