• 2

BDP nam porastao više od 1 odsto, realni rast 2, 9%

BDP je u drugom tromesečju porastao za 1,2 procenta u odnosu na prethodni kvartal

  • 2

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2019. iznosio je 2,9 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

BDP je, prema desezoniranim podacima, u drugom tromesečju porastao za 1,2 procenta u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (16,8 odsto), sektoru informisanja i komunikacija (8,2 odsto) i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (5,1 odsto).

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u posmatranom tromesečju je u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 3,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,6 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države za 2,4 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 8,6 odsto, izvoz robe i usluga za 9,1 odsto i uvoz robe i usluga za 10,9 odsto, navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>