• 0

Neočekivani pobednik Bregzita: Proizvođač lekova iz Britanije beži u Zagreb

Iz britanske kompanije poručuju i da su povećali zalihe u lancu nabavke kako bi sprečili probleme zbog mogućih zastoja u lukama.

  • 0

Foto: Pixabay

Britanski proizvođač veterinarskih lekova Dekra farmasjutikals objavio je da je preneo vlasništvo nad svim dozvolama pribavljenima u Velikoj Britaniji na novi ogranak u Holandiji, a da je u okviru priprema za Bregzit prebacio metode testiranja lekova i na novu laboratoriju u Zagrebu.

Sve metode analitičkog testiranja lekova proizvedenih u pogonu u engleskom Skiptonu prenete su na novu laboratoriju u Zagrebu i na laboratoriju Bladel na jugu Holandije, saopštili su iz britanske firme.

- To će nam omogućiti da lekove stavljamo u promet u Europskoj uniji u slučaju da Britanija i EU međusobno ne priznaju standarde kvaliteta, što je vrlo izgledan scenario - navodi se u saopštenju, prenosi Poslovni.hr.

Iz britanske kompanije poručuju i da su povećali zalihe u lancu nabavke kako bi sprečili probleme zbog mogućih zastoja u lukama.

Procenjuju da eventualne uvozne ili izvozne carine neće u značajnijoj mjeri uticati na njihovo poslovanje, ali ne navode da li će nove mjere utjecati na radna mjesta.

Dekra je poslovnu godinu zaključila s 27 odsto većom osnovnom operativnom dobiti, od 127,4 miliona funti (140,67 miliona evra). Povećali su godišnju dividendu za 24 odsto, na 31,6 penija po deonici.

Kompanije je 2015. kupila 63,3 odsto udela u hrvatskom proizvođaču veterinarskih lijekova Generi kako bi ušli na tržište vakcina i znatno proširili spektar farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.

Genera je najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj.

Imaju značajan udeo u matičnom hrvatskom tržištu i u tržištima u regionu, a proizvodi veterinarsko medicinske proizvode, vitaminsko mineralne dodatke prehrani i proizvode za zaštitu bilja.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>