• 0
 ≫ 

Ne pušite ove lažne grčke cigarete. Penzioneri vam to neće oprostiti

 ≫ 

Da je mogla da ubere novac od nelegalnih tokova duvana, Grčka bi mogla da sačuva penzionere

  • 0
cigare, grčka

Foto: Pixabay

Nešto pred ponoć, vrele avgustovske večeri 2017, policajci su u Solunu zaustavili kamion, što je naizgled ličilo na rutinsku proveru.

U zadnjem delu kamiona, pronađena je gomila falsifikovanih cigareta, što je dovelo do jednog od najvećih zaplena u Grčkoj. Pretres je bio kulminacija osmomesečnog nadzora nad ilegalnom fabrikom cigareta u blizini Atine i rada više od 80 policajaca koji su radili gotovo svakodnevno. Vlasti su zaplenile 178 miliona falsifikovanih cigareta i više od 18.000 pakovanja duvana.

Napori da se uhvate falsifikatori su nastavljeni, a ovog meseca su oduzeli 128 tona duvana iz skladišta severno od Atine, čime bi se proizvelo oko 604 miliona falsifikovanih cigareta.

Širenje lažnih verzija poznatih etiketa od Marlbora i Murati do Business Royals, stiglo je na ulice gde ih je moguće kupiti za 1, 5 evra, što je Grčku označilo kao crnom tačkom u EU.

U 2018. godini Grčka je izgubila 700 miliona evra od nelegalne trgovine cigaretama i duvanom, prema izveštaju KPMG-a, što je moglo da pomogne zemlji da izbegne brojne penzisjke reforme tokom tri međunarodna programa pomoći. Od penzionera je zatraženo da prošle godine da se "strpe" za 740 miliona evra kako bi ojačali sistem socijalne sigurnosti.

cigareta duvanski dim cigarete cigare cigara

foto: pixabay.com

Pošto novi grčki premijer nastoji da ispuni obećanja za ublažavanje poreskog opterećenja zemlje, razbijanje takvih nezakonitih aktivnosti postaje izuzetno važno. Ukoliko tu "uhvati" porez imaće fiskalni prostor koji mu je potreban da bi namamio investitore za niže namete i takođe preokrenuo neke mere štednje uvedene tokom krize. 51-godišnji lider pokušava da pokaže da njegova vlada može da prepravi ekonomiju i osloboditi se korupcije, birokratije i utaje poreza.

Grčka ima jednu od najviših stopa pušenja u svetu, a palica cigareta u toj zemlji je među najjeftinijim u EU. Ipak, skoro četvrtina svih cigareta pušenih u Grčkoj u 2018. godini bilo je falsifikovano, navodi se u izveštaju KPMG-a. Do 2015. godine, zemlja je bila uvozno odredište cigareta s lažnim etiketama, a paketi su stizali morem ili putevima.

Naglo povećanje carina na duvanske proizvode tokom grčke krize ublažilo je taj priliv i donelo nelegalnu proizvodnju na kopnu.

Oni koju posluju u tim sivim vodama izvoze svoje lažne cigarete u zemlje kao što su Bugarska, Italija, Rumunija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Poslednjih godina u oblasti Atine identifikovano je devet fabrika za proizvodnju falsifikovanih cigareta. Ovakve operacije su rasprostranjene i u drugim oblastima Grčke, uključujući Solun.

Nelegalna trgovina duvanom i cigaretama ima ogroman društveni i ekonomski trošak, rekao je Christos Harpantidis, predsednik i glavni izvršni direktor grčke podružnice Filip mOrisa.

- Svi znamo da se prihod od nelegalnih cigareta koristi za finansiranje međunarodnog kriminala - rekao je.

Grci se dovijaju na razne načine kako bi sakrili svoje nelegalne fabrike. Često su na nepristupačnom terenu. Proizvođači falsifikovanih cigareta ulažu oko milion evra da postave postrojenje, i nadoknade 10 puta taj iznos u roku od šest meseci.

VIDEO: Oni su šampioni šmrkanja duvana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>